Slovenija
49 ogledov

Tudi v Sloveniji stop za huligane

navijači vdor huligani viole dragons specialci Žurnal24 main
Predloga. Policija bi lahko razgrajačem na nogometnih tekmah prepovedala udeležbo na tekmi in prekinila potovanje. "Treba bi bilo delati z navijači," opozarja Kaučič.

Pretepači in razgrajači, ki med navijanje ne vključujejo le ploskanja, kričanja in petja, pač pa tudi vihtenje pesti in vsesplošno uničevanje, bodo v prihodnosti ostali pred vrati stadiona.

Tudi do dve leti prepovedi odhoda na tekme
Država se bo huliganov lotila z dvema ukrepoma. Prvi določa prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Ta lahko doleti gledalca, ki bo zaloten pri nasilni kršitvi javnega reda in miru in kjer obstaja možnost, da bo ta dejanja še ponavljal. Prepoved bo lahko trajala od pol leta do dveh let.

Tistemu, ki prepovedi ne bo spoštoval, bodo policisti napisali kazen in zahtevali, da prizorišče tekme zapusti, za čas tekme ga bodo lahko tudi priprli. Če bo prepoved ignoriral dvakrat, pa mu lahko sodnik na predlog policije dosodi javljanje na policijski postaji v času določenih športnih prireditev.

Poleg tega lahko policija prekine potovanje na posamezno športno prireditev. Skupino navijačev to lahko doleti, če že pred odhodom in med samim potovanjem kršijo javni red in mir ter kljub opozorilom ne prenehajo.

Lahko bi bili kaznovani napačni
Za uvedbo novih pooblastil policistov so se na notranjem ministrstvu odločili zaradi povečevanja problematike kršitve javnega reda in miru ter ogrožanja varnosti s strani posameznih navijaških skupin. "Z uzakonitvijo te prepovedi družba povsem jasno izraža zavezo o ničelni toleranci do nasilja," lahko preberemo v vladnem gradivu.


"Bojimo se, da bodo kaznovani predvsem tisti, ki niso storili tega prekrška. Ko na primer varnostnik ne bo natančno vedel, kdo je bil in bo naključno izbral osebo, ker bo pač moral opraviti svoje delo. Tak primer smo že imeli letos v Estoniji in takrat smo v marici končali trije, ki s celotno zadevo nismo imeli nič," pa je za zurnal24.si povedal Aleš Kaučič, predsednik Kluba navijačev slovenske nogometne reprezentance – Slovenija supporters.

Kritičen je tudi do ukrepa prekinitve potovanja: "Nihče se ne vpraša, zakaj je prišlo do izgredov: ali jim klub ni organiziral vstopnic, prevoza, ni bil v stiku z navijači."

Nič preventive, le represija
Kaučič še opozarja na pomanjkanje komunikacije – v tujini so v preprečevanje izgredov vključeni tako klubi kot nogometne zveze in policija, v Sloveniji tega ni.

Meni, da bi se bilo treba reševanja problematike lotiti z drugega konca. "Prvo je delo z navijači. Navijači še zdaj nimajo nekega statusa v slovenskem prostoru. V večini nogometnih klubov ni nobenih kontaktov ali dela z njimi. Večkrat smo se znašli v situaciji, ko smo morali sami poklicati posameznike, podati predloge, nato ti predlogi niso bili sprejeti in je prišlo do izgredov. Pred represijo bi bilo treba narediti korak naprej v sami komunikaciji z navijači. Ne trdimo, da so vsi navijači angeli, vendar se nam ne zdi smotrno, da gremo samo v eno skrajnost, po drugi strani pa ne naredimo ničesar. Še preden se zadeva zgodi, bi lahko primerno ukrepali in preprečili," pojasnjuje Kaučič.

Po njegovem mnenju preprečevanje prihoda razgrajačem na tekme ne bo rešilo problema, saj se bodo zbirali pred športnimi objekti in drugje po mestih in "tako bodo problemi preneseni na ulico, vendar bodo ostajali še naprej".

Slovenski navijači po Kaučičevih besedah niso bili vključeni v pogovore o teh ukrepih.

Komentarjev 10
  • Zvonko Zizek 13:28 02.julij 2011.

    Kdo sploh ste vi ljudje, ki tukaj modrujete proti navijačem? Kako se sploh upate oglašat, ko pa greste na vsako 25. prvenstveno tekmo lokalnega kluba, in podpirate propad slovenskega nogometa, medtem ko po drugi strani kot največji gospodje ...prikaži več zleknjeni uživate pred TV zasloni?Zakaj mislite, da veste karkoli o zgodovini, mentaliteti, pripadnosti, ultras gibanju in vseh ostalih pojmih, o katerih dejansko nimate argumentov za pol strani beležke.Kdo ste, torej?Da vam povem. Ste nič. In obnašajte se temu primerno.lp

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:30 01.julij 2011.

    Če pa Viole in uni ostali "navijači"športno navijajo sem jest Messi.Vsem Slovenskim navijaškim skupinam je skupno par stvari in sicer:Slovencev je bolj mal vključenih,IQ imajo v velikosti otroškega čeveljčka pa še združujejo vse slovenske skinheade,ki se skrijejo znotraj teh ...prikaži večeh provokatorjev in izgrednikov.

  • Boštjan Bele 05:36 01.julij 2011.

    Mislim da je po eni strani prav, po drugi pa tudi ne. Zakaj... Ker dokler se bodo policisti izzivljali nad navijaci, bo do izgredov prislo ne glede na posledice. Kdo pa nadzira policiste??? No in ko se policisti vedejo res ...prikaži več kot ljudje, takrat je pa izgredov manj ali pa sploh ni. Torej... zapiranje navijacev v kletko in udrihanje z maglite-ko po resetkah zamo dviguje adrenalin in sovrastvo, kar pa ni nic drugace pri navijacih ali pa drugih posameznikih. Sam spremljam viole ze vrsto let in kolikor vidim so v zadnjih 10 letih lepo dozoreli in vedno bolj sportno navijajo, kar pa zal ne drzi za navijace drugih klubov.