Slovenija
2097 ogledov

Tako malo glasov je bilo treba, da so postali župani

volitve Slovenija Profimedia
Pogled na statistiko prvega kroga lokalnih volitev ponuja zanimive primerjave.

V 212 slovenskih občinah so v nedeljo znova oživela volišča, tokrat za lokalne volitve. V središču pozornosti je bilo 12 mestnih občin, zanimiv je tudi pogled na dogajanje v naših najmanjših lokalnih skupnostih.

V Sloveniji imamo sedem občin, ki imajo manj kot tisoč prebivalcev. To so Dobje, Kostel, Jezersko, Kobilje, Solčava, Osilnica in Hodoš.

Hodoš (na spodnji fotografiji) je imel po zadnjem popisu leta 2020 točno 353 prebivalcev. Za župana je v nedeljo glasovalo 191 ljudi, tri glasovnice so bile neveljavne.

Zmagal je neodvisni kandidat Denis Tamaško, prejel je 109 glasov. Premagal je aktualnega župana Ludvika Orbana, ta je prepričal 79 volilcev. 109 glasov je najmanj, kar jih je prejel katerikoli od županskih zmagovalcev.

Hodoš | Avtor: Facebook Facebook

V Osilnici je slavila Alenka Kovač s 155 glasovi. To je bila edina županska zmaga za na državnem nivoju vladajoče Gibanje Svoboda. Skupno je bilo v Osilnici oddanih 209 glasovnic za županski stolček.

V Solčavi je slavila neodvisna kandidatka Katarina Prelesnik, dobila je 219 glasov. V Kobiljem je z 248 glasovi smetano pobral Darko Horvat iz SLS.

Predsedniške volitve Slovenija To so poraženci prvega kroga

Daleč največ glasov je bilo, kljub nizki volilni udeležbi, oddanih v Ljubljani. Novi-stari župan Zoran Janković je prejel 54.397 glasov. Skupno je volilo 88.920 prebivalcev naše največje občine.

Občinske volilne komisije bodo danes ugotavljale izid glasovanja nedeljskih lokalnih volitev po pošti in jih prištele k nedeljskim rezultatom. Nedeljske lokalne volitve so ob slabi udeležbi sicer prinesle zmagovalca v prvem krogu v 165 občinah, od tega v šestih oziroma polovici mestnih. V 47 občinah bo o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.

volitve Slovenija Slovenija V teh občinah so župani že znani
Komentarjev 1
  • munja 08:19 22.november 2022.

    Vse občine, ki imajo manj kot 3000 prebivalcev, bi morali ukinit oz. priključit najbližjim.

Sorodne novice