Slovenija
38 ogledov

Turisti? Za vas bo dražje ...

Avtobusna postaja Anže Petkovšek
Na ljubljanski postaji tujci poleg vozovnice plačajo rezervacijo.

"Prejšnji teden se je skupina štirih gostujočih študentov iz Nemčije odpravljala na izlet iz Ljubljane na Bled. Na Avtobusni postaji Ljubljana so kupili vozovnice, ki stanejo 6,30 evra. Zaračunali so jim še rezervacijo sedežev v višini 1,50 evra in jim rekli, da je ta obvezna. Čez nekaj minut sem se jim pridružila in še sama kupila vozovnico – rezervacije blagajničarka še omenila ni," pripoveduje bralka, ki je želela ostati anonimna.

Odločijo blagajniki

Tone Plankar iz Avtobusne postaje (AP) Ljubljana nam je pojasnil, da so takšno prakso uvedli, ker so nastajali zapleti zaradi gneče na rednih avtobusnih linijah, ki so za turiste zanimivejše, na primer na Bled, v Bohinj, Postojno in Piran, zlasti v dopoldanskih urah v toplejšem delu leta.

Odločitev, ali potniku zaračunajo rezervacijo sedeža, je prepuščena blagajnikom. "Ti glede na zasedenost avtobusa presodijo, ali je to smiselno ali ne. Morda v primeru, ki ga opisujete, blagajnik ni najbolje presodil situacije," pojasnjuje Plankar. Bralki so na blagajni predlagali, da bi morala sama kot Slovenka kupiti vozovnice za tujce, pa bi bila cena enaka za vse. "Ker je do odhoda avtobusa manjkalo le še nekaj minut, se nismo prerekali in smo se z dolgimi nosovi vkrcali. Avtobus je bil seveda skoraj prazen. Ob vrnitvi smo vozovnice kupili na avtobusu in tam voznice ni zanimalo, kdo je tujec in kdo Slovenec," sklene bralka.

Komentarjev 10
  • Evropski Slovenec 23:51 15.maj 2013.

    Mi ne pade na pamet. Nimam nič proti žitu. Je pa res, da se o Emoniki (kjer naj bi bila tudi nova AP) govori že 5 let, a do sedaj nič novega.

  • klincek 09:43 15.maj 2013.

    na AP Ljubljana

  • Ferluci 08:43 15.maj 2013.

    "Na avtobusni postaji v Ljublani.." Ha ha tisto je Žabjek, ne avtobusna postaja!