Slovenija
2311 ogledov

Turistične navade v glavni sezoni se bodo močno spremenile

Vročina, poletje Profimedia
Strokovnjaki ugotavljajo, da se zaradi vremenskih sprememb obetajo tudi velike spremembe v turističnih navadah.

Številni vročinski valovi, kot jih ne pomnimo, in uničujoči požari povzročajo skrb za prihodnost turizma v Sredozemlju, ugotavlja Jutarnji list. V preteklih tednih smo poročali o evakuaciji z grškega otoka Rodos, rdečih opozorilih za številna mesta v Italiji zaradi visokih temperatur, pa tudi o tem, da so v Španiji temperature celo do 15 stopinj nad običajnimi za poletno sezono. 

Hrastnik ideja za izlet Popotnik V turistično najmanj oblegan kraj v Sloveniji

Turizem sicer igra zelo pomembno vlogo v gospodarstvu sredozemskih držav, v Grčiji tako ta sektor predstavlja skoraj četrtino BDP-ja, v Italiji in Španiji pa približno 10 odstotkov, velik del prihodkov v BDP pa predstavlja tudi na Hrvaškem. Svetovni svet za potovanja in turizem sicer ocenjuje, da bo evropski turistični sektor do leta 2032 rasel s povprečno 3,3-odstotno letno rastjo, a ekstremni vremenski pojavi v glavni sezoni bi lahko povzročili to, da bi se številni turisti izogibali priljubljenim destinacijam v Sredozemlju.

Hrvaška Tisno Svet Hrvaška: Toliko je plačal za vodo iz pipe!

Turistične agencije za zdaj niso zaskrbljene in ostajajo prepričane, da ekstremna vročina še ni vplivala na število turistov v najbolj popularnih turističnih terminih. Jutarnji list tako navaja, da je samo sedem odstotkov evropskih popotnikov dejalo, da so ekstremne vremenske razmere njihova največja skrb, ko gre za poletne počitnice. Bolj kot visoke temperature jih skrbi povišanje stroškov zaradi inflacije, kaže analiza Evropske potovalne agencije.

A vendarle omenjena analiza že kaže na spremembe v navadah turistov v Sredozemlju, na to pa je zagotovo vplivalo tudi (ekstremno) povišanje cen letovanj na sredozemski obali. Analiza je namreč pokazala, da je število evropskih turistov, ki poleti in jeseni načrtujejo potovanje v sredozemske destinacije, padlo za deset odstotkov. Agencija Moody sicer ocenjuje, da bi lahko prav vročinski valovi lahko dolgoročno zmanjšali privlačnost južnoevropskih destinacij ali pa vsaj zmanjšali povpraševanje v poletnih mesecih. Vse to pa bi lahko negativno vplivalo na gospodarski sektor, še dodajajo.

vas Slapnik pri nas Popotnik Zapuščena vas, kjer ne živi nihče

Jutarnji list zaključuje, da se poznavalci tega področja strinjajo, da se bodo morali nekateri vidiki turizma spremeniti ter da se bodo morale turistične agencije in organizatorji potovanj prilagoditi spremembam. Tako bi se lahko število obiskovalcev Sredozemlja utegnilo povečati spomladi in jeseni, del turistov pa bi se lahko v poletnih mesecih preusmeril na sever Evrope (hladnejše temperature). In še ena pomembna ugotovitev: turistične navade bi se lahko spremenile tudi v smeri rezervacij, saj naj bi se turisti odločili za rezervacije v zadnjih trenutkih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Soljatar 10:09 31.julij 2023.

    ljudje se bodo pač vročini in vročim krajem začeli izogibat, kar je edino pravilno...poleti je treba it na sever in v Alpe in ne na jug, jaz to že leta prakticiram, kurčevo morje kjer je nonstop 30+ me sploh več ne zanima...