Slovenija
18 ogledov

Turk napoveduje še eno novo univerzo

Žiga Turk Saša Despot
Če bo potrjen tudi v petek, bo minister za izobraževanje, znanost, kulturo, šport postal Žiga Turk. V predstavitvi pred matičnim odborom DZ je poudaril pomen sodelovanja znanosti, kulture in gospodarstva. Zanj je glasovalo 12 članov, proti sta bila 2.

Kandidat za ministra je v preteklosti sicer rekel, da bi Slovenija prenesla najvec tri univerze, a na tokratnem zaslišanju je poleg štirih, kolikor jih imamo sedaj, napovedal še eno univerzo. "Verjamem v moč konkurence," je izjavil Turk. Zaradi nje bo morala biti po njegovem boljša tudi ljubljanska univerza. Univerza pa po njegovem mnenju vseeno ne sodi v vsako slovensko vas.

Bogastvo Slovenije bo sicer po mnenju najverjetnejšega novega ministra Žiga Turka odvisno predvsem od tega, ali bo znala vzgojiti, pritegniti in obdržati svoje talente.

Turk je v svoji predstavitvi sicer omenil pet velikih trendov v svetu, na katere moramo po njegovem mnenju odgovor najti tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil, gre za avtomatizacijo, pri kateri zaradi izobilja izdelkov prehajamo v iskanje smisla, za globalne spremembe in konec prevlade zahoda, klimatske spremembe, zaradi katerih je treba preiti na nadzemno energijo, demografske spremembe, ki ponekod pomenijo konec mlade družbe, in elektronsko komunikacijo, je pojasnil.

Rešitve so po njegovem prepričanju "v soncu, v glavah in v srcih ljudi". Ministrstvo, ki ga želi voditi, se, kot pravi, ne bo toliko ukvarjalo s soncem, "z glavami in srci pa prav gotovo". Po njegovem mnenju gre tudi za vprašanje, ali bo posameznik svoje talente lahko realiziral v Sloveniji ali kje drugje.

Številna področja pristojnosti: znanost, šport, kultura, izobraževanje

Kot je prepričan, je za današnje gospodarstvo vrhunska dodana vrednost na preseku znanosti, kulture in gospodarstva. Nekoč je bila znanost zaprta v slonokoščen stolp, pozneje pa smo prišli do tega, da morata znanost in gospodarstvo sodelovati, je pojasnil. Prav tako pa je po njegovem mnenju tudi kultura priložnost za gospodarstvo.

Ob tem je kandidat predstavil tudi nekaj poudarkov iz koalicijske pogodbe. Kot pravi, se bodo zavzemali za priznanje posebnega družbenega statusa kulture, za množično sodelovanje državljanov na področju kulture in za povečanje njene dostopnosti.

Šolstvo po njegovem mnenju potrebuje spremembe, saj se je v nasprotju z okoljem le malo spremenilo. Kot pravi, se je treba odpovedati "industrijskemu učenju" in poudariti kritično razmišljanje, vrednotenje. Denar za visoko šolstvo je treba usmerjati v kakovost in ne v množičnost, prav tako pa je treba izboljševati prenos znanstvenih spoznanj v prakso, je poudaril.

Na področju športa bo po njegovih besedah poudarek na športu mladih, potrebne so davčne spodbude, prav tako pa je treba pospešiti črpanje evropskih sredstev.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bi se lahko po Turkovem mnenju krajše imenovalo tudi ministrstvo za ustvarjalnost ali ministrstvo za prihodnost. "V taki organizaciji postavljamo kulturo, ki je bistvo naše preteklosti, tudi za bistvo naše prihodnosti," je poudaril Turk. Kot je pojasnil, se namreč v kulturnem okolju lahko rojevajo vrhunske ideje na vseh področjih.

Pristojna parlamentarna odbora sta dopoldne podprla Vinka Gorenaka za ministra za notranje zadeve in Franca Bogoviča za ministra za kmetijstvo in okolje, zaslišan in potrjen pa je bil tudi kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.

Komentarjev 3
  • Stolp 09:41 08.februar 2012.

    Tokrat s komunisti!

  • ttrubadur 20:06 07.februar 2012.

    Darinki se odpirajo vrata.

  • izRODEk 19:35 07.februar 2012.

    huda jama bo spet polna..