Slovenija
45 ogledov

TV Koper-Capodistria se ugaša že jutri

1/4
Žurnal24 main
Dober teden pred ugasnitvijo vseh ostalih analognih oddajnikov v Sloveniji bodo skladno z načrtovanim ugašanjem analognih oddajnikov, ugasnili analogni oddajnik na Nanosu.

"V ponedeljek, 22. novembra, bomo ob 22.30 prenehali z analognim oddajanjem TV Koper-Capodistria s kanala 27, ki ga oddajamo z oddajnika Nanos. Čez slabih pet ur, to je predvidoma 23. novembra ob 03.00, bomo na istem kanalu, to je kanalu 27, začeli z digitalnim oddajanjem TV Koper-Capodistria," sporoča RTV Slovenija.

Fotografije legendarnega oddajnika si oglejte TUKAJ.

V sporočilu za javnost poudarjajo, da bodo digitalni DVB-T signal na kanalu 51 z oddajnika na Nanosu oddajali še naprej, vendar z zmanjšano močjo. Hkrati z ukinitvijo analognega oddajanja TV Koper-Capodistria na Nanosu se bo prenehalo analogno oddajanje tega programa še na naslednjih lokacijah: Ajdovščina, Borovnica, Gorenja vas, Grahovo, Idrija 1, Idrija 2, Javorje, Kisovec, Košana, Movraž, Ortnek, Podbrdo, Sežana, Tolmin, Trbovlje, Zagorje. Na vseh omenjenih lokacijah se bo začelo digitalno oddajanje TV Koper-Capodistria.

Kdor bo še naprej želel sprejemati program TV Koper - Capodistria preko sobne ali strešne antene mora imeti od torka, 23. novembra, dalje digitalni dekoder, ki ga priklopi med anteno in stari TV sprejemnik, ali TV sprejemnik z vgrajenim digitalnim dekoderjem. Dekoder mora omogočati sprejem signalov MPEG-4. V primeru, da je gledalec že priklopil DVB-T sprejemnik in ta ne preklopi samodejno na novi kanal, je potrebna ročna nastavitev ali ponovni zagon samodejnega iskanja.

Prvi oddajal TV-program v barvah
Omenimo, da TV Koper-Capodistria na tem oddajniku oddaja vse od leta 1971. Gre za legendarni oddajnik, saj je bil prvi v Sloveniji, ki je oddajal TV-program v barvah, ko niti italijanska nacionalna radiotelevizija RAI še ni oddajala v barvah in je določil standard barvne slike tudi za državo Italijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.