Slovenija
207 ogledov

Tvegana razmerja Radićeve

(Foto: Žurnal24grafika) Žurnal24 main
Tvegan kapital
 Gospodarsko ministrstvo pomaga padlim gradbincem. Podjetniški sklad. DTK Murka, katere solastniki so soudeleženi pri propadu GPG, je dobila evropski denar.

Povezave. DTK Murka je ena izmed šestih družb, katerim je gospodarsko ministrstvo odobrilo evropski denar za vlaganje v tako imenovani tvegani kapital. DTK Murka pa je vsaj prek enega podjetja povezana z Gradbenim podjetjem Grosuplje (GPG), ki je v stečaju. Ministrstvo tako pomaga podjetju, ki je posredno povezano s propadom GPG.

Bodo evropska sredstva izgubljena?
Postopek. Prejemniki denarja na razpisu za vlaganje v družbe tveganega kapitala morajo svoj in evropski denar do leta 2015 naložiti v inovativna podjetja, nekaj let pozneje pa se iz njih umakniti in skupaj z državo pobrati dobiček. Na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da bodo šele tedaj tudi dejansko prejeli denar. Daniel Viljevac iz DTK Murka pravi, da imajo “že izbrano tarčo, smo pred podpisom pogodbe, za druge je še čas”. Če zasebniki ne bodo mogli zagotoviti štirih milijonov evrov za investicije, se bo umaknila tudi država. Viljevac pravi, da mu “ni znano, da bi imel kdo od investitorjev težave”. Tudi Murka, kljub zgrešeni naložbi v GPG, ne: “Kolikor vem, ima Murka tri ali štiri milijone kapitala, je pravzaprav nezadolžena, v GPG pa je vložila le okoli milijon.”

Lastniška hobotnica
Kako je DTK Murka povezana z GPG? Murka, d. d., ima v lasti 13 odstotkov DTK Murka, hkrati pa je Murka desetodstotna lastnica GPG. DTK Murka prek Upravljavske družbe vodi Daniel Viljevac, nekdaj tesen sodelavec privatizacijskega mogotca Igorja Laha. Viljevac pravi, da so v postopku razpisa razkrili le lastniško strukturo DTK Murka. “Ne vem, zakaj bi razkrival desetodstotni delež v enem od podjetij, ki je šlo v stečaj. To nima nobene zveze z DTK Murka,” meni Viljevac.

Pogoji razpisa
Poznavalci pravijo, da je bil eden izmed mehkih kriterijev presoje na razpisu tudi vpletenost upravljalcev v zgodbe z nekorektnim koncem. V razpisu pa je zapisano, da do denarja niso upravičena podjetja, ki so udeležena v prisilni poravnavi ali stečaju. Prepoved ne velja za njihove lastnike.

Viljevac dodaja, da je Murka le ena izmed manjšinskih vlagateljic v DTK Murka, zato naj bi bilo vseeno, “kaj delajo s svojim denarjem pri drugih naložbah”.

Podjetniške mreže
A zdi se, da je povezav z Murko, prek nje pa z GPG, več. Poleg tega, da je Viljevac zaposlen v Murki, naj bi bil neuradno solastnik ciprskega podjetja Basgeet Investments, ki je 11-odstotni lastnik DTK Murka. “Tega ne bom komentiral,” odgovarja. Direktor podjetja BK projekti, ki je prav tako lastniško udeleženo pri DTK Murka, Gregor Vesenjak, sedi v nadzornem svetu Murke. Po poročanju Dnevnika je bivši direktor GPG Boris Dolamič nanj le nekaj mesecev pred stečajem prenesel lastništvo obsežnega zemljišča na obali, a ni jasno, ali je zanj plačal kupnino. Nekdanji zastopnik Murke, Simeon Špruk, pa je direktor podjetja Svila In, ki je prav tako investitor v DTK Murka. “V Sloveniji je pač težko najti absolutno nepovezana podjetja,” pravi dekan Doba Fakultete Viljem Pšeničny: “Slovenija je majhna, ljudje pa poslujejo s tistimi, ki jih poznajo.”

3,9 milijona evrov bo država zaupala poslovnežem v DTK Murka. Sami naj bi primaknili dobre štiri milijone.

“Strogo nas nadzirajo”
Direktorica podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič pravi, da skrbno spremljajo delo DTK Murka, ne pa tudi njihovih lastnikov: “Do zdaj pri njih ni bilo nobene napake.” Viljevac dodaja, da so pri upravljanju z državnim denarjem strogo nadzorovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.