Slovenija
19 ogledov

"Ujme bodo vse hujše, posledice tudi"

Letošnji posnetek iz zraka, ko so Slovenijo prizadele ene najhujših poplav v naš Žurnal24 main
"Tudi v Sloveniji bo iz leta v leto več ujm," napoveduje meteorolog Miran Trontelj. Poleg tega bodo neurja, poplave, suše vse bolj izraziti, posledice pa vse hujše.

V zadnjih 20 letih so meteorologi že 14-krat zabeležili nadpovprečno topla leta, je opozoril Miran Trontelj ob izidu letošnje revije s pomenljivim naslovom Ujma. Podnebne spremembe so vse večje, svetovni politiki pa ne znajo stopiti skupaj in najti rešitev, dodaja.

"Na svetovno politiko mi ne moremo vplivati, doma pa lahko naredimo marsikaj; se v službo ne vozimo v vsakem avtomobilu po en sam, si nabavimo števce za ogrevanje in ogrevamo toliko, kolikor je treba, ne pa da zračimo in ogrevamo zrak v Ljubljani, ugašamo luči tam, kjer jih ne potrebujemo, in še in še bi lahko našteval," svetuje Trontelj.

Segrevajo se oceani, večje je izhlapevanje, oblaki so na ta račun vse gostejši in vse več je neviht in poplav. "In ker je narava precej uravnotežena, so na drugi strani suše," razlaga Trontelj pojav, ki smo mu ravno v teh dneh priča, ko Avstralijo pestijo najhujše poplave v zadnjih desetletjih, Argentinci pa se cvrejo na 40 stopinjah Celzija.

"Vse bo bolj izrazito, močneje izraženo," zaključuje Trontelj, in tudi Slovenija ne bo izjema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.