Slovenija
5245 ogledov

Ukrajini pošiljamo orožje, Rusiji nakazujemo denar

denar evri davki Pinterest
Koliko denarja smo od začetka agresije nad Ukrajino nakazali v Rusijo za plačilo plina, je poslovna skrivnost. Se pa plačila za ruski plin kljub uvedenim sankcijam in izključitvi ruskih bank iz mednarodnega bančnega sistema SWIFT izvaja nemoteno, so nam potrdili na Geoplinu.

"Pogodba z Gazpromom se trenutno izvaja nemoteno, to velja tudi za plačila. Podrobnosti pa so prav tako poslovna informacija zaupne narave," so nam pojasnili.

Leta 2020 je Geoplin za dobave blaga plačal 360 milijonov evrov. Če predpostavimo, da je 45 odstotkov tega plina ruskega (to je povprečni delež v EU), je to 162 milijonov evrov na leto ali 13 milijonov evrov na mesec.

Ali plin plačujejo mesečno, tedensko ali četrtletno ter koliko plačil in v kakšni višini so že izvedli od 24. februarja, ko se je začela agresija na Ukrajino, nismo izvedeli.

Ali so se prevzete količine kaj zmanjšale, je prav tako pogodbena skrivnost. "Tudi v sedanjih geopolitičnih razmerah oskrba z zemeljskim plinom iz vseh nabavnih virov, ki jih ima Geoplin, trenutno poteka nemoteno in skladno s pogodbenimi določili. Podrobneje pa podatkov o pogodbenih in dejansko prevzetih količinah žal ne moremo komentirati, ker gre za informacije zaupne narave," so nam povedali.

Prav tako niso odgovorili na vprašanji, ali so že dobili kakšen dopis Gazproma v zvezi s Putinovo zahtevo, naj se plin plača v rubljih in ali bi to pomenilo 40-odsotno pocenitev plina, saj je za toliko padel tečaj rublja.

Kakšni bi bili penali v primeru prekinitve pogodbe, Geoplin prav tako ne razkriva. "Vsaka enostranska prekinitev pogodbe ima seveda lahko pomembne pravne in finančne posledice. Tozadevne podrobnosti pogodbenih določil pa so poslovna skrivnost in jih ne moremo razkrivati," so zapisali. Nekatere evropske družbe so pojasnile, da bi jih penalov rešil le razglašeni embargo na uvoz plina iz Rusije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • ico8 16:37 29.marec 2022.

    Indijanci rdeci z zvezdo v perjanici na riti: A vi bi raje obratno? Vojasko crknjeni CCCP posiljali orozje in ponosni Ukrajini denar!???

  • kapibara1 14:42 29.marec 2022.

    Putin: Ne sprašujte me za ceno plina vprašajte vaše EU politike zakaj na našo ceno dodajo 700%

  • rd2dmk2 08:47 29.marec 2022.

    no ko ste toliko odvisni od nafte. zakaj se sedaj nekdo ne vpraša koliko plačujemo za licence za programsko opremo ? pa koliko bi nas stalo če bi tisti klump od MS zamenjali z Linux-om ( ki roko na srče ...prikaži več ni čist zastonj, ko pride v plano nezasebna uporaba ) ampak nekaj pa je lahk drugače. če imaš odprto kodne sisteme. in ta konec, a mislite da so ti ki nam ponujao mehčino sami mate tereze. me so bolj pitbuli in nas krepko držijo za jajca in vrat.