Slovenija
20602 ogledov

Ukrepajte, če prejemate državne štipendije, sicer ne boste dobili vsega denarja

<ljubljana>01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, f Nik Rovan
Čeprav vloge za podaljšanje štipendije ni več treba oddajati pa morajo študentje in dijaki še vedno sami poskrbeti za dodatke.

Dijakom in študentom, ki prejemajo državno štipendijo, s šolskim letom 2019/20 ni treba več oddajati vloge za podaljšanje, vložiti jo je treba vložiti samo v primeru, da za štipendijo zaprošajo prvič. Dijakom, ki vlagajo prvo vlogo za štipendijo na pristojnem ministrstvu svetujejo, da vlogo vložijo avgusta, saj bodo tako, če so do nje upravičeni, štipendijo začeli prejemati s 1. septembrom.

dokumenti denar miza evri bankovci Slovenija Velika novost pri otroških dodatkih, šolskih malicah, državnih štipendijah

Štipendije od 35 do 190 evrov

Državne štipendije pripadajo dijakom in študentom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na družinskega člana znaša 668,53 evra ali manj. Glede na cenzus in leta (polnoletni dijaki na račun otroškega dodatka dobijo več) državne štipendije znašajo od 35 do 190 evrov.

K štipendiji tudi dodatki

K državni štipendiji se lahko dodeli tudi dodatki: dodatek za bivanje, dodatek za uspeh in dodatek za posebne potrebe.

Dodatek za bivanje pripada štipendistu, če ima prijavljeno začasno prebivališče v kraju izobraževanja, kraj stalnega prebivališča je oddaljen od kraja izobraževanja več kot 25 km, strošek najema znaša najmanj 65 evrov mesečno in če štipendist oziroma njegovi starši niso lastniki ali solastniki nepremičnine, v kateri ima štipendist prijavljeno začasno prebivališče.

Dodatek za uspeh znaša od 17 do 40 evrov in pripada dijakom, ki imajo povprečne ocene 4 ali več ter študentom, ki imajo povprečne ocene višje od 8. 

Dodatek za posebne potrebe pripada štipendistu, ki mu je priznana invalidnost oz. telesna okvara na podlagi odločbe ZPIS ali ZRSZ, štipendistu, za katerega starši prejemajo dodatek za nego otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ali je usmerjen v prilagojen program.

CSD ima podatke le za štipendiste s posebnimi potrebami

Čeprav je podaljševanje pravice do štipendije zdaj avtomatizirano in kot rečeno, štipendistom nove vloge ni več treba oddajati vsako leto, pa to še ne velja za dodatke k štipendiji. Kot pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu, bodo CSD-ji  dodelili le dodatek za posebne potrebe, če ta štipendistu pripada.

"Dijakom in študentom bodo dodatki dodeljeni skupaj z osnovno štipendijo, v kolikor CSD razpolaga z dokazili o izpolnjevanju pogojev za pridobitev dodatkov. Ker v trenutku odločanja za nekatere štipendiste še ne bodo na razpolago vsi podatki za odločitev o dodatku za uspeh in dodatku za bivanje, bo center za te štipendiste v prvi fazi odločil samo o upravičenosti do državne štipendije in višini osnovnega zneska le-te z morebitnim dodatkom za štipendiste s posebnimi potrebami," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. 

Dodatek za bivanje in uspeh: CSD po uradni dolžnosti podatkov ne pridobi, ukrepajte sami

Glede dodatka za bivanje in šolski uspeh pa na pristojnem ministrstvu svetujejo, da dokazila na CSD posredujejo sami.
"V primeru dodatka za uspeh dijakom in študentom priporočamo, da v primeru, da izpolnjujejo pogoj za pridobitev, dokazila posredujejo na pristojni CSD, saj po uradni dolžnosti žal ne pridobimo vseh relevantnih informacij, ker gre za vire, ki niso direktno pod okriljem MDDSZ. Prav tako dijakom in študentom priporočamo, da v primeru izpolnjevanja pogojev za prejemanje dodatka za bivanje dokazila posredujejo na CSD," pravijo na ministrstvu. Tako bodo dodatek k štipendiji prejeli že takoj. 

Bodo pa vsem dijakom in študentom, skupaj z osnovno odločbo, posredovani tudi pozivi, da če izpolnjujejo pogoje za prejemanje dodatka za uspeh oziroma dodatka za bivanje, dokazila posredujejo na pristojni CSD. V tem primeru bodo dodatek tistim, ki jim pripada, izplačali za nazaj. 

 

Komentarjev 2
  • borut08 11:50 13.avgust 2019.

    Ga bodo dali Jansi,Kanglerju,Jankovicu itd..