Slovenija
13 ogledov

"Ukrepi pomembnejši od Simčičevega spričevala"

Janez Janša Boštjan Tacol
Premier Janša je napovedal, da varčevati ne bodo začeli pri najranljivejših skupinah, ampak pri sebi. "Če blagih ukrepov ne naredimo zdaj, jih bomo kasneje, ko bodo potrebne drastične poteze."

"Če bomo varčevalne ukrepe primerjali s spričevalom poslanca Simčiča, bomo zapadli v take pogovore, kakršnim smo bili priča zadnja leta," je povedal premier Janez Janša v TV Klubu na POP TV in še enkrat poudaril, da je varčevanje pomembnejša tema od spričevala poslanca Ivana Simčiča.

"Blagi ukrepi sedaj ali drastični kasneje"

"Kar predlagamo, niso drastični ukrepi. V skandinavskih državah so odpustili 30 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, ostalim so za 30 odstotkov znižali plače," je še povedal Janša in napovedal, da ne bodo začeli pri najranljivejših skupinah, ampak pri sebi. Najprej pa je v javnem sektorju treba odpraviti plačna nesorazmerja, nato pa bi sledilo linearno znižanje za 15 odstotkov, je pojasnil.

Ukrepi na področju zdravstva po njegovih besedah ne bodo bistveno poslabšali kakovosti storitev in pogojev dela, saj je po njegovi oceni v zdravstvu še dovolj rezerv. Kar se tiče šolstva, pa se bodo normativi vrnili na stanje pred 10 leti, "ko slovensko šolstvo ni bilo nič slabše".

Ne gre za predloge, temveč pogajalska izhodišča, še poudarja. Tako lahko v socialnem dialogu poskušajo poiskati rezerve, tako da na nekaterih res občutljivih področjih posegi ne bi bili tolikšni. Glede napovedi, da naj bi vlada odstopila, če ukrepi ne bi bili sprejeti, pa Janša pravi, da "ji ne bo treba niti odstopiti, ker ne bo imela ničesar početi, saj se bo stvar do poletja potopila".

Komentarjev 15
  • deželan 19:43 26.marec 2012.

    Se strinjam. Poslanci trdijo, da imamo enako število zaposlenih v javnem sektorju kot Nemčija, namerno pa pozabijo omeniti, da imamo za 40% manjši BDP na prebivalca.Analogno ali lahko 4 članska družina porabi enako količino denarja če sta zaposlena dva ...prikaži več ali če je zaposlen samo eden ? Lahko če vzame nekomu ki dela !

  • rakun 14:21 25.marec 2012.

    Kaj če bi poslancem zmanjšali plače npr za 40%? Ne? Jim to ne diši preveč?

  • Franc Mihič 09:20 25.marec 2012.

    Povsem pobalinska primerjava premiera Janeza Janše in pravo spričevalo o morali in načelnosti vlade in koalicije! Žal!