Slovenija
13 ogledov

Umar: Leta 2013 bo 120 tisoč brezposlenih

evro DOL Shutterstock
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je dodatno znižal napovedi o gibanju obsega bruto domačega proizvoda (BDP). Namesto spomladi napovedanega 0,9-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se nam v letu 2012 obeta padec kar za dva odstotka.

V letu 2013 se bo bruto domači proizvod Slovenije znižal za dodatnih 1,4 odstotka, napoveduje urad v danes predstavljeni jesenski napovedi gospodarskih gibanj. V letu 2014 bi lahko beležili skromno gospodarsko rast, je na novinarski konferenci v Ljubljani napovedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Lani je naša država po podatkih državnega statističnega urada zabeležila gospodarsko rast v višini 0,6 odstotka.

K padcu obsega BDP bodo precej prispevali dejavniki domačega okolja, pozitivno pa bo k rasti še naprej prispeval izvoz, je povedal Vasle. Po skromnih rasteh v preteklih letih se bo obseg zasebne potrošnje letos znižal prvič od izbruha krize, zaradi javnofinančne konsolidacije se bo vnovič zmanjšala tudi državna potrošnja, medtem ko se bo obseg investicij skrčil že četrto leto zapored - padec bo devetodstoten.

Rast izvoza, ki je lani znašala sedem odstotkov, bo letos izredno skromna (0,1 odstotka), prihodnje leto pa naj bi se okrepila na 1,9 odstotka, a bo odvisna od razmer na mednarodnih trgih. Ključen za to bo dostop do virov financiranja za podjetja, je menil Vasle.

Take poslabšane razmere bodo spremljale tudi razmere na trgu dela. Zaposlenost se bo letos znižala za 1,4 odstotka, prihodnje leto še bolj. V povprečju bo v letu 2013 v Sloveniji 120.000 brezposelnih, napoveduje Umar.

Inflacija Umarja ne skrbi, niti v Sloveniji niti v celotnem evrskem območju. V zadnjem času se letna rast cen giblje okoli 1,5 odstotka, ob koncu leta pa je zaradi vpliva cen energentov ter hrane pričakovati nekaj višjo številko. Ob koncu leta 2012 je tako pričakovati inflacijo v višini 3,3 odstotka, prihodnje leto pa se bo rast umirila.

Posedi: Napoved Umarja pritisk na socialne partnerje

Umar pripravlja pogajalska izhodišča za vlado, glede na to, da smo v fazi pogajanj o reformah, pa skrbi za to, da so izgledi glede materialnega položaja države prikazani v čim slabšem položaju, je danes objavljeno napoved Umarja, da se bo BDP letos skrčil za dva odstotka, komentiral predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi."Žal smo v trenutku, ko to pomeni dvorezen meč. Torej nekdo bo videl, da nam gre slabše, kot smo načrtovali, v resnici pa vlada tovrstna izhodišča rabi zgolj za pogajanja in pritiske na socialne partnerje."

Napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) po njegovih besedah predstavlja "samoizpolnjujočo se napoved". "Torej, nekdo nekaj izreče, kar se nato na koncu zgodi, pa se ne bi zgodilo, če tega ne bi izrekel," je ocenil. Ker to vpliva na odločitve posameznika v Sloveniji, povzroča še večje nestabilnosti in pritiske, je sklenil.

Komentarjev 3
  • voje 16:14 21.september 2012.

    Umar zna prodajat meglo in pravljice in jim prav nič ne verjamem

  • vicvic 14:05 21.september 2012.

    Kot kaže bomo imeli že naslednje leto polneulice, če bomo vsi brez dela in denarja. Poceni zapravljanje svojega življenja ŽAL.

  • dragec 10:58 21.september 2012.

    Obeta se nam padec za ohoho odstotkov!!!