Slovenija
23280 ogledov

Umiritev je le prehodna, z zahoda prihaja nova pošiljka

Nevihta Profimedia
Ozračje se je v večjem delu države umirilo, a vse kaže, da bo umiritev prehodnega značaja.

V zgodnjih jutranjih urah se je čez državo pomikal močan nevihtni sistem, ki je lokalno povzročil veliko težav. Z različnih koncev države poročajo o težavah zaradi močnih sunkov vetra. Veter je podiral drevesna, električne stebre in odkrival strehe. Do prekinitev dobave elektrike je prišlo na območjih Primorske, Notranjske in Dolenjske. 

V jutranjih urah je največ težav povzročal močan veter. Kot navaja portal Meteoinfo Slovenija, je veter po nižinah dosegal »viharne hitrosti«. "Ponekod so sunki nevihtnega piša presegli hitrost sto kilometrov na uro," so zapisali. 

"Po prehodu nevihtne linije se je ozračje v večjem delu Slovenije umirilo, a kot vse kaže, le za kratek čas. Nad Švico in na severu Italije se namreč že prožijo nove nevihte, ki lahko sredi dneva dosežejo tudi Slovenijo," napovedujejo. Glavno nevarnost bodo spet predstavljali močni sunki nevihtnega piša. Lokalno lahko presežejo sto kilometrov na uro. "Kakšen močnejši nevihtni sistem nas lahko doseže tudi ponoči, še nekoliko bolj burno nevihtno dogajanje pa je pričakovati jutri, ko nas bo popoldne ali proti večeru od severozahoda prešla hladna fronta," opozarjajo. 



Vremenoslovci pri Neurje.si opozarjajo, da lahko pričakujemo, da bodo temperature po kratki osvežitvi hitro narasle, zato bo v popoldanskih urah spet na voljo več konvektivne energije. 


Agencija RS za okolje je za danes izdala vremensko opozorilo: "Ob nevihtah so danes, ponoči in jutri možna tudi krajevna neurja. Danes bo sredi dneva in popoldne po nižinah še velika toplotna obremenitev."

Na agenciji pravijo, da bo po jutranjih nevihtah čez dan povečini sončno in vroče. Krajevna nevihte bodo dopoldne ponehale. Čez dan bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. Sredi dneva in popoldne bo danes po nižinah še velika toplotna obremenitev.

Ponoči se bodo nevihte večinoma pojavljale na severu države, drugje bo še deloma jasno.  

sodra nevihta dež vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Nestanovitno vreme s pogostimi plohami in nevihtami lahko pričakujemo tudi jutri. Plohe in nevihte se bodo od severa razširile nad vso državo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na jugovzhodu ter na Primorskem do 32 °C.  

V petek bo na Primorskem jasno s šibko burjo, drugje bo delno jasno z nekaj kopaste oblačnosti. V soboto bo sončno in vroče. Sončno vreme se bo nadaljevalo do torka, v sredo pa se bo povečala verjetnost za krajevne nevihte. Vrhunec bo vročina predvidoma dosegla v ponedeljek. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:46 12.julij 2023.

    Še včeraj ni bilo nič napovedi o prihodu neviht. In mi naj verjamemo dolgoročnim napovedim, če še za en dan naprej ne zadanejo. butasto