Slovenija
1940 ogledov

Upokojenci besni: "Vlada deli vsem, za upokojence pa nima!"

upokojenci Saša Despot
Predstavniki upokojencev v Svetu ZPIZ-a so ogorčeni nad neodzivnostjo vlade glede izredne uskladitve pokojnin. Obtožili so jo, da za vse poskrbi, le za upokojence ne.

Sindikat upokojencev Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije sta javno objavila svoje nezadovoljstvo nad delom vlade. Kot so dejali, so v društvu osupli nad neodzivnostjo vlade in zahtevajo takojšen korak naprej.

Kot so zapisali v svojem sporočilu za javnost, je Svet ZPIZ-a na redni seji 27. 2. 2023 sprejel sklep, s katerim je vladi RS predlagal izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka ter še dodatni en odstotek uskladitve za upokojence do vključno leta 2011, od 1. aprila dalje. Sedaj več kot en mesec kasneje odziva še niso prejeli.

Pri tem se izpostavili tudi govorice, da nekateri v vladnih krogih menijo, da izredna uskladitev pokojnin sedaj ni možna, saj naj bi 198 milijonov evrov, kolikor je zanjo potrebnih, negativno vplivalo na vzdržnost javnih financ.

Poudarili so, da tovrstni razlog za ustavitev izredne uskladitve ni utemeljen, saj je lani prispevek proračuna v pokojninsko blagajno za potrebe pokojnin znašal le 805 milijonov evrov in je bil nižji od načrtovanega. "Delež BDP za pokojninske izdatke iz obveznega zavarovanja je v letu 2022 znašal 9,53, delež BDP iz proračuna v pokojninsko blagajno pa je lani znašal 1,88 odstotka. Država daje v pokojninsko blagajno vedno manj, v letu 2013 je bil delež še 33 odstotka, v letu 2022 le še 19,1 odstotka. Glavnino prihodkov predstavljajo socialni prispevki, v letu 2013 66 odstotkov vseh prihodkov, v letu 2022 že 80,4 odstotka, čeprav plačujejo v pokojninsko blagajno delodajalci skoraj polovico nižji prispevek od delavcev, kar je edinstven primer v Evropi," so zapisali in dejali, da podatki kažejo, da dostojne pokojnine nikakor ne ogrožajo javnih financ.

Miha Kordiš "Ključni bavbav" Slovenija Kordiš: "Čas je, da se podrejanje Slovenije konča!"

Vedno manj si jih lahko privošči hrano

Obregnili so se tudi ob dejstvo, da si kljub redni uskladitvi pokojnin, večina upokojencev zaradi višjih cen ne more privoščiti hrane. "Pokojnine, ki se po zakonu usklajujejo za nazaj, že tako in tako iz leta v leto izgubljajo realno vrednost, še posebej pa se njihova kupna moč zmanjša, kadar je inflacija dvoštevilčna," so zapisali in dodali, da so se že v letu 2022 kljub uskladitvi in izplačilu enkratnih dodatkov starostne pokojnine ob letni inflaciji 8,8 odstotka realno znižale za 0,7 odstotka, invalidske za 0,5 odstotka in vdovske ter družinske za 1 odstotek.

"Vlada deli vsem, za upokojence pa nima"

"Vlada deli razne subvencije in podobno, a za upokojence ni sredstev. Vlada ne upošteva visoke inflacije in njenega pogubnega vpliva na tiste z nizkimi dohodki, najsi gre za plače ali pokojnine. Dvigi cen osnovnih življenjskih potrebščin in storitev se dnevno dogajajo, čemur se ne čudijo samo potrošniki, temveč celo trgovke in trgovci, ki morajo dnevno spreminjati cene," so dejali in izpostavili dejstvo, da vlada kljub obljubam ni storila dovolj, da bi obrzdala družbeno neodgovorno ravnanje podjetij, ki izkoriščajo krizo za kovanje super dobičkov.

Zaradi tega sedaj ponovno pozivajo vlado, naj sprejme ukrepe in zaustavi rast inflacije. Dodali so še, da so pričakovali, da bo vlada sprejela ciljne ukrepe za omejitev cen vseh proizvodov in storitev, ne le v energetiki. "V SuS in ZDUS zato upravičeno pričakujemo, da bo vlada sprejela odločitev o izredni uskladitvi pokojnin, kot je predlagal Svet ZPIZ-a. Pozivamo jo, da to stori takoj oziroma čim prej."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • nostradamus 17:01 12.april 2023.

    resnica je da so upokojenci pozabljeni od vseh in da po 40 letih dela dobesedno zivotarijo vse vlade so imele in se imajo moznost popraviti krivco ki se jim dela a si vsi raje zatiskajo oci ....pa poglejmo to se ...prikaži več z drugega stalisca vecina danasnjih upokojencev je z samoprispevki zidala zdravstvene domove,sole itd a glej zlomka za solnike in bogove v belem je denar le za upokojence ga vedno zmanjka.

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 14:42 12.april 2023.

    Janša je v prejšnjem mandatu zagonil preveč državnega denarja, zdaj bo treba pa pač šparati. Drugače ne gre.

  • indigokid 14:28 12.april 2023.

    jah, jufkar jim je vzel 25% ... zdaj, ko imamo pa končno dobro in uspešno vlado, ki se pobira od vsega, kar je bilo v prejšnjih dveh letih zavoženega in pokradenega, bi pa kar naenkrat vsi radi vse imeli od ...prikaži več države ... no more pingo juice, starci :)