Slovenija
7485 ogledov

Upokojenci protestirajo pri vladi

Čakalnica Saša Despot
Ocenjujejo, da minister neustavno posega v zdravstveni sistem.

V Sindikatu upokojencev Slovenije so v četrtek na vlado naslovili javni protest proti spremembam zdravstvenega sistema, ki jih napoveduje vlada. Ta je, kot je znano, ugotovila obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema, zato bo določala vsebino programa storitev zdravstvenega zavarovanja.

V sindikatu v protestnem pismu navajajo, da so bili iz medijev obveščeni, da bo vlada zaradi resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema, določala programe storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Torej bo minister za zdravje odločal, delil sredstva, ki jih plačujemo zavarovanci in delodajalci za zdravstvene storitve," so zapisali.

Kot so spomnili, je vlada med resnimi motnjami zdravstvenega sistema navedla negativno finančno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, dolge čakalne dobe, poslabšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvene dejavnosti, poslabšanje duševnega zdravja prebivalstva in padec števila novoodkritih rakavih obolenj kot posledica epidemije covida-19. "Navedeni razlogi niso razlogi, ki bi utemeljevali izredne razmere, ki jih z vašo odločitvijo razglašate. Ocenjujemo, da neustavno posegate v spremembe sistema zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja," sporočajo vladi.

Ob tem so spomnili na obljube, da bo zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu septembra dan v dopolnitve in spremembe, ker zakon pred sprejetjem ni bil v javni razpravi in se veliko deležnikov ni strinjalo z njim. Interventni zakon tako po oceni sindikata ne more biti podlaga za odločitve vlade.

Od 1. septembra bodo plačane vse opravljene zdravstvene storitve v javnem sistemu zdravstva, je v četrtek napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Gre za enega izmed ukrepov uredbe, ki ima podlago v interventnem zakonu o ukrepih v zdravstvu.

Po ministrovih besedah bodo imeli vsi zdravstveni zavodi tako možnost izvajanja dodatnih storitev po svojih zmožnostih. Delali bodo lahko tudi "115-odstotno," je ponazoril. Ministrstvo za zdravje pa po njegovih zagotovilih zdravstvenim zavodom ne bo odrejalo obsega programa, ki ga morajo opraviti, je poudaril.

covid-19 koronavirus čakalnica starejši upokojenci upokojenec Slovenija Upokojenci jezni, tako se branijo v ZD Ljubljana covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Slovenija Zdravje Minister za zdravje s 1. septembrom najavil to spremembo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 07:09 27.avgust 2022.

    ALI BODO UPOKOJENCI PROTESTIRALI TUDI PROTI TEMU ? Janševa pomoč RKC nezakonita? Vlada Janeza Janše je tik pred iztekom mandata verskim skupnostim in zlasti Katoliški cerkvi na Slovenskem podelila izdatno darilo v obliki 100-odstotnega kritja prispevkov za socialno varnost, pri ...prikaži več tem pa spregledala vsa opozorila vladne zakonodajne službe, da pomoč ni v skladu z zakonom o verski svobodi in najbrž tudi ne z ustavo. Po naših informacijah namerava nova vlada uredbo odpraviti.

  • munja 20:45 26.avgust 2022.

    Pravičnik pozabljaš, da upokojenci tudi plačujejo zdravstveno zavarovanje.

  • pravičnik77 20:37 26.avgust 2022.

    hvala bogu da slovenije ne vodijo upokojenci, ker bi delavci še bolj gagali s plačevanjem davkov. najlažje je denar jemat in zahtevat nemogoče, ko sam nič ne plačaš za to. in o ustavnosti odloča ustavno sodišče in ne upokojenci. hvala bogu.