Slovenija
2082 ogledov

Upokojenci se konec meseca lahko veselijo povišice

starejši Saša Despot
Nekaterim srečnikom se konec meseca obeta višja pokojnina. To bo že druga uskladitev pokojnin letos, ki pa je ne bodo deležni vsi.

Po januarskem zvišanju pokojnin za 0,7 odstotka se bodo oktobrske pokojnine, ki jih bodo posamezniki na račun prejeli 28. oktobra, tokrat izredno uskladile za 0,4 odstotka.

A povišice ne bodo prejeli čisto vsi, ampak se bo izračunala na podlagi določanja najnižje in najvišje pokojninske osnove ter usklajevanju pokojnin, odmerjenih od teh osnov v letu uveljavitve pokojnine.

Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pojasnjujejo, da v primeru, da bo pokojnina, odmerjena od dejanske pokojninske osnove s pripadajočima uskladitvama višja od pokojnine, odmerjene od najnižje pokojninske osnove, se bo tem uživalcem izplačeval novi višji znesek pokojnine. V nasprotnem primeru pa se bo uživalcem pokojnin, odmerjenih od najnižje pokojninske osnove, še naprej izplačeval nespremenjeni znesek pokojnine.

Enako kot zgoraj navedeno velja tudi za vse ostale prejemke, kjer so določeni najnižji ali najvišji zneski za odmero pokojnin in drugih prejemkov v letu 2016 na podlagi najnižje ali najvišje pokojninske osnove, veljavne v letu 2016, kot so najnižja pokojnina, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije, začasno nadomestilo, nadomestilo za invalidnost, delno nadomestilo, del vdovske pokojnine ter skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine, na podlagi ZPIZ-2.

Uživalci, ki se jim bo še naprej izplačeval nespremenjeni znesek pokojnine, bodo pri izplačilu oktobrskih pokojnin izjemoma prejeli tudi obvestilo o nakazilu, na katerem bo zapisano kratko pojasnilo.

Uskladitev bo stala okoli 1,6 milijona evrov mesečno.

Komentarjev 25
  • atass 11:19 11.december 2016.

    Potrebno bi bilo določiti minimalno pokojnino, tako kot imamo določeno minimalno zagotovljeno plačo. Problem trenutnega dogajanja je to, da država deluje protiustavno, saj politična in pravna ustava kažeta drugačen način delovanja. Sprašujem se kako socialna in moralna je naša država, ...prikaži več če ljudje ne morajo s svojimi minimalnimi dohodki preživeti?Vlada je v tem mandatu dala že trikrat povišnico 10% najbolj plačanim. Kaj so pa naredili za upokojence in revne? To, da so pokojnine v preteklosti zvišali za evro ali dva, je le omaloževanje preteklega dela in rušenje zaščitenega socialnega dostojanstva človeka. S tem pa Slovenija jasno kaže na to, da potrebujemo spremembo politike, saj nas davkoplačevalce nedorečeni zakoni, ki se sprejemajo nepremišljeno, drago stanejo. Poleg tega pa problem financiranja socialnega področja ni v pomanjkanju sredstev, temveč v njihovem prerazporejanju in vprašanju prioritet. Socialni nemir pa se več kot očitno krepi, kar pa ogroža legitimnost sistem

  • Marija Eržen 08:21 25.oktober 2016.

    bodica, preveč pričakujete, povišica bo samo 0,4 %.To se bomo mastili , ha ha !!!

  • ginko 23:07 24.oktober 2016.

    Rdeči levi DESUS, spokajte iz parlamenta. Nesojenim tajkunom držite štango, za svojo korist privilegiranih pokojnin. Tudi vaš afnoguncar vas ne bo rešil na naslednjih volitvah, čeprav ste glasovali skupaj za 0,4%.