Slovenija
33 ogledov

Uporaba konoplje: Dialoga s pristojnimi ni

Sport 05.05.11, marihuana, sport, nogomet, foto: epa Žurnal24 main
V okviru 45. sejma Narava – zdravje, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je danes potekala javna tribuna glede uporabe konoplje. Povabili so številne inštitucije in ministrstva, ki dialog očitno zavračajo.

Na javno tribuno smo povabili policijo, tožilstvo, sodstvo, vsa ministrstva, varuhinjo človekovih pravic, Zvezo nevladnih organizacij, Komisijo za preprečevanje korupcije,” pove Maja Kohek z Društva prekmurske pobude Onej, ki si prizadeva za demistifikacijo konoplje ter za širjenje znanja in izkušenj glede uporabe kanabinoidov v medicinske namene.

Tribune se je izmed povabljenih udeležil le predstavnik kmetijskega ministrstva in dva predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje. “To nas niti ne preseneča. Slovenske pristojne inštitucije že kakih 20 let s svojo nepripravljenostjo na dialog ovirajo spremembe na tem področju,” komentira Kohkova. Dodaja, da jo presenečajo besede Milana Kreka z NIVZ-ja, češ da je v Sloveniji potreben dialog strokovne javnosti in civilne družbe glede uporabe konoplje v zdravstvene namene. “Čudi me, da to izreče človek, ki je pravzaprav predstavnik inštitucije, ki sama zavira ta potreben dialog.

Proti, dokler ne zbolimo?

V Sloveniji naj bi bilo po uradnih podatkih kakih 200 tisoč uporabnikov konoplje. “Predvidevamo, da so realne številke še bistveno višje. Po nekaterih podatkih naj bi vsak drugi oboleli posegel po konopljinem olju,” pravi Maja Kohek. “Dokazi o medicinskih učinkih konoplje so danes nesporni, kljub temu pa se morajo uporabniki medicinske konoplje v številnih državah obrniti k samozdravljenju, saj konoplja ni sprejeta kot zdravilo,” še poudarjajo v Društvu Onej, kjer ne glede na neodzivnost inštitucij nadaljujejo  z delovanjem v smeri demistifikacije konoplje.

Že jutri ob 13. uri na sejmu Narava – zdravje pripravljajo okroglo mizo za obolele, ki bi si želeli pomagati s konopljo. Med drugim bo na okrogli mizi govorila tudi zdravnica Josipina Ana Červek z Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki je pri nas edina strokovnjakinja, ki se ukvarza z učinki uporabe kanabinoidov v onkologiji. “Na okroglo mizo vabimo vse, ki jih tematika zanima. Na sejmu, ki poteka do nedelje, pa pripravljamo še številne izobraževalne vsebine in praktične predstavitve,” sklene Kohkova.

V Sloveniji glede na zadnje podatke 64 odstotkov javnosti sicer ne podpira popolne legalizacije konoplje, zlasti ne v rekreacijske namene. "Verjetno pa velik del Slovencev podpira z dokazi podprto reformo politike do konoplje v medicinske namene," še menijo v Društvu prekmurske pobude Onej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.