Slovenija
2702 ogledov

Uradne številke nam kažejo tako

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Potrjenih je bilo več kot štiri tisoč primerov manj kot prejšnji četrtek.

Tako kot že v zadnjih nekaj dneh je bilo tudi v četrtek opravljenih več hitrih testov kot testov PCR (2.978 testov PCR in 90.970 HAGT testov). Potrjenih je bilo 7.514 primerov okužbe. V zadnjih dneh je pozitivnih približno četrtina testov PCR, medtem ko je odstotek pozitivnih hitrih testov nižji od deset odstotkov.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 162.374 aktivnih primerov. Znižujeta se tako štirinajstdnevna incidenca kot sedemdnevno povprečje potrjenih primerov. Kljub temu je štirinajstdnevna incidenca še vedno visokih 7.701. 

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar ocenjuje, da bi lahko v prihodnjem tednu prišlo do prvega sproščanja ukrepov. Kot prvo možnost, kjer bi lahko prišlo do sproščanja je omenila trgovinsko dejavnost. 

Kot že dlje časa pristojni poudarjajo, je ključno stanje v bolnišnicah. Trenutno je hospitaliziranih 1021 oseb, ki imajo covid-19, od tega jh je 136 na oddelkih intenzivne terapije. Zaradi covida se na navadnih oddelkih zdravi 429 oseb, s covidom pa 456 oseb. V enotah intenzivne nege je več tistih, ki so tam zaradi covida (116), kot tistih, ki so tam s covidom (20). Včeraj je umrlo 10 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

Iz modela, ki ga razvija Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, naj bi število hospitalizacij do konca meseca padlo pod 400. Mnogi strokovnjaki se zato že sprašujejo, ali je pogoj PCT sploh še smiseln. Več o tem v članku "Ni več racionalnih razlogov za PCT in veliko večino ukrepov".

Vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar ocenjuje, da je pogoj PCT še vedno smiseln. Pogovarjajo pa se o tem, kje bi ga lahko varno umaknili. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:21 11.februar 2022.

    Uradne številke kažejo, da že najmanj mesec dni jebete narod z ukrepi, testi in cepljenjem brez razloga in s tem delate nepopravljivo škodo..Banda..