Slovenija
18816 ogledov

Uradno rdeči še dve regiji, najhuje je v teh občinah

nošenje mask na prostem Saša Despot
Pojavljajo se precej nova žarišča, na rdečem seznamu uradno še Primorsko-notranjska in Goriška regija.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili pa so 537 okužb, umrli dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 289 ljudi, od tega jih intenzivno nego potrebuje 55. To pomeni, da je Slovenija po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes.

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka, kar je največ doslej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so mejo 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli že v 11 od 12 regij. Dodatno sta se na seznamu rdečih znašli še Primorsko-notranjska in Goriška, na oranžnem seznamu je le še Obalno-kraška regija. "Glede na dejstvo, da je oranžna regija samo še ena občina, se je vlada odločila, da je izjema, ki je veljala v prejšnjem odloku, da lahko prebivalci oranžnih regij prehajajo v rdeče regije, ne velja več," je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. "Vsi smo omejeni na svojo statisično regijo," je dodal. 

Aleš Hojs Covid-19 Slovenija Minister Hojs predstavil nove omejitve gibanja

Obalno-kraška regija, ki je še edina na oranžnem seznamu, ima po zadnjih podatkih 90 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, najvišje uvrščena Gorenjska pa kar 584 okuženih na 100 tisoč prebivalcev.  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo podatke o številu okužb glede na 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev po posamezni statistični regije Slovenije objavljal enkrat na teden in to v četrtek. 

Po Kacinovih besedah se pojavljajo precej močna žarišča, kot na primer v Kamniku, kjer je kar 40 novih primerov okužb. Kacin je omenil še Škofjo Loko, Radovljico, Slovenj Gradec,Trebnje in Domžale. 

 V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki je na primer okuženih kar 33 stanovalcev in 10 zaposlenih, je navedel Kacin. Iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so danes začeli premeščati stanovalce, okužene z novim koronavirusom, v telovadnico bližnje osnovne šole.

V nedeljo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 146 občinah. V Ljubljani so potrdili 86, primerov, v Kamniku 40, v  Mariboru 24, Škofji Loki 17, V Kranju in Slovenj Gradcu 16, v Domžalah in v Radovljici pa 12. Najvišje deleže aktivnih okužb imata občini Sodražica (1,418 %) in Odranci (1,715%). Podrobnejše podatki o okužbah po občinah najdete tukaj. 

 

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 2
  • Laznivi 17:47 19.oktober 2020.

    Sedaj se po stevilu na 1000 lepo vidi kje zivijo budala in kje ljudje ki ne poslusajo potrca ,ribicke in podobnih doktorjev znanosti.