Slovenija
4595 ogledov

Urbaniji izredna odpoved

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Urbanija navaja, da je "razlog bizaren".

V. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, objavil, da je Zvezdan Martič, sicer predsednik nove štiričlanske uprave RTVS, pred tem pa v. d. generalnega direktorja RTVS, sprožil postopek njegove izredne odpovedi. Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) navedb ne komentirajo.

S sredinim imenovanjem delavskega direktorja je oblikovana nova štiričlanska uprava RTVS. Pričakovati je bilo, da bo ta v najkrajšem času sprožila postopke za imenovanje novih direktorjev radia in televizije. Aktualna namreč od uveljavitve novele zakona o RTVS, ki je spremenila način upravljanja javnega zavoda, funkciji opravljata kot vršilca dolžnosti direktorja z nekoliko omejenimi pristojnostmi.

A je Urbanija sporočil, da je Martić sprožil "postopek izredne odpovedi v. d. direktorja televizije", torej njegove odpovedi. Razlog je označil kot bizaren: "Ker sem dolgoletni pomočnici za finance, ki je bila to najmanj pod petimi direktorji na TVS že 25 let, marca 2023 dal nekaj pooblastil." Ob tem pa po Urbanijevih navedbah Martić trdi, da tega ni dovolil nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Odkar je vodenje zavoda kot v. d. generalnega direktorja zavoda prevzel Martić, je prišlo tudi do menjave na čelu Multimedijskega centra RTVS. V.d. vodje centra je trenutno Kaja Jakopič, sicer nekdanja urednica uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija, preden je to funkcijo kot vršilec dolžnosti zasedel Igor Pirkovič.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Svet zavoda je za predsednika štiričlanske uprave imenoval dolgoletnega zaposlenega na RTVS Martića, za dva člana uprave pa na njegov predlog direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Zaposleni pa so za delavskega direktorja v sredo izvolili radijskega športnega novinarja Francija Pavšerja.

Z objavo v glasilu Informator so rezultati postali uradni, s čimer se je avtomatično konstituirala tudi uprava RTVS.

RTV, RTVS, deček, piščal Prekaljeni mački Slovenija To so prekaljeni kandidati za vodenje RTV Protest zaposlenih na RTVS Slovenija Kaos na TV Slovenija, direktor se je spravil nad novinarko in urednico

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • Plavi-mil 10:42 24.avgust 2023.

    Je to sploh še Slovenija, ? nastavlja se samo potomce JUGOVIČEV, ta ptičja izdajalska vlada razprodaja Slovenijo , postajamo srboslovenija, sram vas je lahko levnuharji, kateri to podpirate, IZDAJALCI.

  • Plavi-mil 10:12 24.avgust 2023.

    Spet bomo plačevali levnuharsko histerijo.

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 23:17 17.avgust 2023.

    Kuzla cenzorska JakoPička. Golazen na čelu MMC se menja, ampak vse so izte pizde cenzorske. MMC je treba razfukat do temeljev.