Slovenija
240 ogledov

Urednica: "To je bila ena boljših Tarč"

rtv Nik Rovan
Četrtkova oddaja Tarča še vedno buri duhove. Na pismo profesorja Fakultete za družbene vede Marka Milosavljevića so se odzvali na RTV Slovenija.

Četrtkova oddaja Tarča se je osredotočila na vprašanje splava. Med drugim so se dotaknili filma o nastanku življenja, ki so ga predvajali na pročelju ljubljanske frančiškanske cerkve v tednu otroka, vprašanja, kdaj se začne življenje  in vprašanja splav da ali ne. Oddaja je naletela na številne negativne odzive. 

Marko Milosavljević, profesor na Fakulteti za družbene vede in strokovnjak za področje medijev, je na vodstvo javne radiotelevizije naslovil pismo, v katerem je izrazil mnenje, da bi morali Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa na RTV Slovenija, in njena ekipa odstopiti kot tudi urednik oddaje Dobro jutro, v kateri je tudi potekala razprava o splavu. "V slednjem primeru gre za neprimerno umeščenost tematike v programski čas in v programski kontekst. V prvem, nocojšnjem primeru gre za neustrezno posvečanje osrednjega programskega časa eni temeljnih ustavnih in ženskih pravic," je zapisal. 

Milosavljević meni, da je ukvarjanje z omenjeno ustavno pravico "predvsem prilagajanje javne televizije verskim zahtevam ene od verskih skupnosti v Sloveniji". To naj bi kazalo na "pomanjkanje uredniške neodvisnosti, kritičnega razmisleka in skrbi za celotno slovensko javnost". Obenem se sprašuje, ali je naslednja tema, ki jo bodo v oddaji pripravili, vprašanje, ali naj ženske še imajo volilno pravico. 

Urednica odgovarja: "Vaš predlog je nedopusten pritisk" 

"To ni tema ene verske skupine, kot pravite vi, to je politična in družbena tema," je v odzivu na njegovo pisanje zapisala Rebernikova. "Vaš predlog, da naj odstopimo, jemljem kot nedopusten pritisk na uredniško in novinarsko svobodo in neodvisnost. Ponosna sem na mojo uredniško ekipo in na moje novinarje v informativnem programu, ki so redno deležni različnih bolj ali manj perfidnih napadov različnih interesnih skupin, a kljub temu dnevno garajo, tudi za ceno zdravja in zasebnega življenja, da pripravijo dober informativni program." Poudarila je, da delajo z mirno vestjo, niso zavezani nobeni politični strani in ne dolgujejo ničesar nobeni interesni skupini.

Milosavljević na to odgovarja, da ima pravico izražati kritiko do njihovega početja in kot uporabnik RTV Slovenija pravico do ptiožbe. "Če urednik na javni televiziji vidi gledalčevo pripombo ali pritožbo kot 'nedopusten pritisk', potem ima tak urednik hude težave z demokratičnimi principi", meni. Kot je še zapisal, mediji v demokratični družbi načeloma lahko razpravljajo o vseh temah, a morajo poskrbeti za ustreno raven in strokovnost razprav. 

Veliko kritik je letelo prav na izbiro gostov. V oddaji so gostili Angelco Likovič, upokojeno ginekologinjo Matejo Kožuh Novak, direktorico zavoda Živ!m Katarino Nzobandora, psihologinjo in sociologinjo Metko Mencin Čeplak, predstavnica Ženskega lobija Slovenije Dunja Obersnel Kveder ter ginekolog in porodničar Marco Gergolet. 

Oddaji v bran

V bran oddaji in ekipi je stopila tudi Mojca Šetinc Pašek, urednica dnevnoinformativnih oddaj. Po njenem subjektivnem mnenju je "bila izvedba te Tarče ena boljših", voditeljica pa je suvereno in s pravo mero kritične distance vodila oddajo. Zavrnila je trditve, da je bila oddaja PR ene verske skupnosti. "Prej obratno – pokazal je drugo plat medalje, torej zakaj moramo imeti splav ustavno dostopen in zakaj moramo to področje legalizirano [sic]," je zapisala Šetinc Paškova. Zaključila je z vprašanjem Milosavljeviću, "ki je pač nasploh kritičen do uredniške in programske politike TV Slovenija … ali meni, da so za nacionalno televizijo določene teme v naprej prepovedane, ali pa meni, da so dopustne, če so obravnavane tako, kot on meni, da morajo biti obravnavane". 

Milosavljević pričakuje, da bo vodstvo ustrezno ukrepalo. Pritožbo je poslal tako vodstvu RTV Slovenija kot tudi oddaji Tarča in varuhu uporabnikov RTV Slovenija. 

 

 

 

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Pepe007 07:36 18.oktober 2016.

    Meni samo ni jasno v katerem členu ustave je zapisana pravica do splava. To v slovenski ustavi ne piše nikjer.

  • dragec 17:23 17.oktober 2016.

    po domače, mrki ti si\s\skreten

  • matermila 16:56 17.oktober 2016.

    Sama je bila v mladosti zelo živahna deklina.Skoraj ne morem verjeti,da je taki ksiht lahko uporabila za one stvari.