Slovenija
4 ogledov

Usklajeno na Univerzo

Po Lukšičevem mnenju so v šolskem sistemu potrebne le manjše korekture. Žurnal24 main
Direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča (URS) Borut Rončević je na sestanku želel zbrati vse vodilne može novomeških visokih šol, da bi se dogovorili o sodelovanju pri ustanavljanju univerze.

Visoke šole z do zdaj nasprotnega brega (tiste, ki delujejo v okviru Visokošolskega središča Novo mesto, ki ga vodi Marjan Blažič: visoka šola za upravljanje in poslovanje, visoka šola za tehnologije in sisteme in visoka šola za zdravstvo) je predstavljal Miloš Šuštar, a kot pravi Rončević, to vseeno pomeni, da so bile na sestanku zastopane vse ustanove.

Pod eno streho
“Sestanek je potekal tako, kot sem si želel, čeprav je do dokončnega dogovora, ki bo natančno urejal razmerja, še dolga pot. Smo se pa vsi strinjali, da se je smiselno dogovarjati in da se bomo tudi začeli, kar je dobro, glede na to, da se dolgo časa sploh ni bilo možno o ničemer dogovarjati" < /em> pove Rončević.

Za ustanovitev univerze zakon predpisuje tri študijska področja na vseh treh stopnjah: dodiplomski, magistrski in doktorski.
“Vse tri stopnje nameravamo imeti na področjih informatike, računalništva in poslovne odličnosti. V akreditaciji imamo tudi fakulteto za industrijski inženiring in fakulteto za upravljanje podeželja. Potem so tu še tri visoke šole v okviru visokošolskega središča,” našteva Rončević. Novoustanovljena novomeška univerza naj bi tako imela štiri fakultete in tri visoke šole. “Do sredine marca bomo vložili elaborate, če bodo sprejeti, bodo ti pogoji za ustanovitev univerze izpolnjeni. Vse je na svetu za visoko šolstvo in državi, še posebej v smislu, koliko bosta popustila pritiskom starih centrov, ki nasprotujejo decentralizaciji,” še pravi Rončević.

Na vprašanje, kdaj bo v Novem mestu univerza, pa odgovarja, da danes ne more nihče napovedati: “Lahko gre za mesece, leta ali večnost.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.