Slovenija
1898 ogledov

Uslužbenec, ki je zaposlene v CSD-ju oklical za nedo***, ostaja na ministrstvu

Aleš Hojs gov.si
Šlo naj bi za "izražanje osebnih mnenj v prostem času".

Le opozorilo in poziv k spoštljivi komunikaciji

Na notranjem ministrstvu so preučili sporno komunikacijo uslužbenca Boruta Jakopina. Menijo, da se izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ne more šteti kot kršitev kodeksa ravnanja javnih uslužbencev in biti razlog za uvedbo disciplinskega postopka. Opozorili so ga in pozvali k spoštljivi komunikaciji.

Jakopin, na ministrstvu za notranje zadeve pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pred dnevi na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom.

Od objave so se distancirali

"Na ministrstvu za notranje zadeve vselej zagovarjamo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenjujemo, da je konkretna objava na Twitterju skrajno neprimerna in se od nje povsem distanciramo," so v današnjem pisnem sporočili ponovili na ministrstvu.

Pojasnili so, da so Jakopinovo ravnanje proučili širše, med drugim tudi z vidika kršitve kodeksa ravnanja javnih uslužbencev in delovno-pravne zakonodaje javnih uslužbencev. Menijo, da se sodelovanje v javnih razpravah (tudi na spletu) in izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ki ga javni uslužbenec poklicno opravlja, ne more šteti kot kršitev kodeksa in biti razlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper javnega uslužbenca.

Z zaposlenim so opravili razgovor glede sporne objave na Twitterju. Opozorili so ga na neprimerno, nespoštljivo, žaljivo in nedostojno komunikacijo. Pozvali so ga, naj bo tudi v zasebni komunikaciji spoštljiv in naj upošteva dostojanstvo in integriteto vsakega posameznika, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Na zapis so se ostro odzvali v Socialni zbornici Slovenije, sindikatu in Varuh človekovih pravic, obsodili pa so ga tudi nekateri v politiki.

Peter Svetina Slovenija Varuh zaskrbljen: "Postaja vse hujše"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
 • bobo7 18:52 07.avgust 2020.

  Ko mački stopiš na rep

 • igorgeus 11:46 07.avgust 2020.

  država, v kateri se tako mimogrede žali polovico prebivalstva, ne more biti demokratična.

 • Avatar Leon
  Leon 10:23 07.avgust 2020.

  Seveda uslužbenec ostaja na ministrstvu ? Zakaj bi odstopal med vsemi ostalimi !

Sorodne novice