Slovenija
49 ogledov

Uslužbenki ministrstva 6.000 evrov kazni

razno 28.03.13. mail, gmial, elektronska posta, racunalnik, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Če globe ne bo plačala v prihodnjih dveh letih, ji grozi zaporna kazen. Minister za zdravje bo z njo pregledal obtožbe.

Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjo uslužbenko Splošne bolnišnice Novo mesto Biserko Simčič, ki je zdaj zaposlena na ministrstvu za zdravje, zaradi vdiranja v osebne elektronske predale in bolnišnični informacijski sistem obsodilo na denarno kazen. Informacijska pooblaščenka je po pisanju časnika Večer omenjeno sodbo označila za prelomno.

6.000 evrov ali zapor

Po pisanju današnje izdaje Večera je sodišče Simčičevo obsodilo na denarno kazen šest tisoč evrov, če te ne bo plačala v prihodnjih dveh letih, pa ji grozi zaporna kazen.

Predale odpirala tudi iz druge službe

Simčičeva, ki je na ministrstvu za zdravje zaposlena kot vodja sektorja za kakovost in varnost sistema zdravstvenega varstva, je med letoma 2008 in 2009 skoraj vsakodnevno kot vodja splošne službe novomeške bolnišnice neupravičeno odpirala elektronske predale nekaj več kot 30 bolnišničnih kolegov, med drugimi predale vodstva bolnišnice, navaja časnik.

Njihove podatke si je tudi shranjevala, s svojim početjem pa je na daljavo oziroma prek strežnika ministrstva za zdravje nadaljevala še po tem, ko so jo zaposlili v Ljubljani.

Simčičeva naj bi sicer na sodišču priznala krivdo in z njim 23. maja sklenila poravnavo, je še zapisal Večer.

Minister bo sam pregledal obtožbe

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odzval in povedal, da ga je Simčičeva v torek poklicala in da sodbe ni poznal. Meni, da je korektno, da se z njo usede in vidi, kakšne so konkretne obtožbe, ter da nato preverijo njene naloge v okviru ministrstva in zadevo rešijo na način, ki pravno zdrži in je glede na ugotovitve varen za vse ostale, predvsem glede varovanja podatkov.

Komentarjev 12
  • feferon 18:17 05.junij 2013.

    Zbira podatke za JJ...

  • kapibara 14:48 05.junij 2013.

    Alan Ford: Broj 1 in njegova mala črna bukvica, do katere je prišla z očitanim dejanjem...

  • sweetdogs 14:37 05.junij 2013.

    Mene pa nasmejejo takšni pimpeki, ki ne razumejo kaj je v tem primeru narobe. Naj ti namignem: Ni problem financiranje javnega sektorja ampak dotične osebe... Bo zdaj šlo?Delovne dobe imam pa verjetno krepko več od tebe.