Slovenija
160 ogledov

Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo CSD Velenje glede koroških dečkov

ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je s sklepom zavrglo ustavno pritožbo, ki jo je v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča v zadevi dveh dečkov v začetku letošnjega leta vložil Center za socialno delo (CSD) Velenje. Ustavno sodišče o zadevi ni vsebinsko odločalo, ampak v sklepu navaja, da je pritožbo vložila neupravičena oseba.

Tako v veljavi ostaja sodba vrhovnega sodišča oktobra lani. Vrhovno sodišče je takrat odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca 30. marca lani nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

CSD Velenje je ustavno pritožbo vložilo 4. januarja letos. "Izpostavljena je bila kršitev načela pravne države, kršitev pravice do enakosti pred zakonom ter kršitev pravice do pravnega sredstva. To so bili ključni oz. temeljni pritožbeni razlogi, ki pa jih ustavno sodišče sploh ni obravnavalo po vsebini, ampak je ustavno pritožbo zavrglo iz procesnih razlogov. In sicer iz razloga, ker naj bi CSD Velenje prevzem otrok izvršil kot oblastveni organ in kot oblastno dejanje, ne pa dejanje na podlagi upravne odločbe," je povedala odvetnica CSD Velenje .

Ob tem še navaja, da odločitev ustavnega sodišča ničesar ne spreminja in ne podaja nobenih novih ugotovitev ali odločitev.

Dečka ostajata v rejniški družini

Na CSD Velenje še pojasnjujejo, da dečka ostajata v rejniški družini, kjer "veliko bolje napredujeta, kar je ugotovljeno in potrjeno z ugotovitvami strokovnjakov klinične psihologije in pedopsihiatrije iz vzporednih sodnih postopkov". Odkar sta otroka v rejniški družini, je pri njiju po ugotovitvah stroke ugotovljen napredek v razvoju, to pa po mnenju CSD Velenje potrjuje pravilnost strokovne odločitve CSD Velenje glede namestitve otrok v rejniško družino.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa poudarjajo, da ministrstvo ni stranka v postopku v tej zadevi, saj je pritožbo na ustavno sodišče vložil CSD Velenje in ne ministrstvo.

Komentarjev 3
  • izRODEk 00:35 08.februar 2017.

    Anja Kopač Mrak, kako te ni sram? Kako te ni sram!

  • polkainmajolka 23:38 07.februar 2017.

    Kake barabe so te SDjeve lutke, ki vodijo CSDje.

  • mph 22:41 07.februar 2017.

    ""veliko bolje napredujeta, kar je ugotovljeno in potrjeno z ugotovitvami strokovnjakov klinične psihologije in pedopsihiatrije iz vzporednih sodnih postopkov"" Če so to "strokovnjaki" ala CSD delavci (večina z redkimi izjemami), potem upajmo, da pridejo otroci čimprej nazaj k starim staršem.