Slovenija
11216 ogledov

V DeSUS ogorčeni nad odločitvijo RTVS, na nogah tudi Bratuškova in Golob

Aleksandra Pivec Saša Despot
Odločitev vodstva RTVS razburja številne slovenske politike in strokovnjake.

DeSUS je zoper odločitev vodstva RTVS, da stranko Naša dežela Aleksandre Pivec v predvolilnih soočenjih obravnava kot parlamentarno stranko, napovedal boj z vsemi pravnimi sredstvi. Nad odločitvijo RTVS so v DeSUS ogorčeni. Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič meni, da vse kaže na to, da je bila odločitev vodstva RTVS politično motivirana. Več o tem v članku na povezavi.

"Ko sem zjutraj prebral, kakšna je odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenije (RTVS), sem moral še enkrat prebrati, ker nisem mogel verjeti, da se to lahko zgodi," je svoje ogorčenje nad odločitvijo vodstva RTVS izrazil Jasnič. Presenečen je tudi nad tem, da je vodstvo RTVS "povozilo" mnenje lastne pravne službe.

Stranka obstaja v vseh pravnih aktih

"Gre za čisti napad na ugled in na dobro ime DeSUS," je dodal Jasnič. Po njegovem mnenju namreč o pravnem nasledstvu DeSUS v Naši deželi ne morejo govoriti, saj DeSUS ni deljiva stranka. "Nihče ne more biti njen naslednik, dokler ta stranka DeSUS obstaja v vseh pravnih aktih," je poudaril Jasnič. Po njegovih besedah je DeSUS parlamentarna stranka "ne glede na to, kaj si kdo misli".

poslanci DeSUS Ivan Hršak Robert Polnar Branko Simonovič | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Predvsem je Jasnič razočaran nad dejanji nekdanjih članov in trenutno še aktualnih poslancev poslanske skupine DeSUS, Brankom Simonovičem in Ivanom Hrškom, ki je iz stranke DeSUS izstopil šele v petek. Kot razlog, da ne izstopita iz poslanske skupine DeSUS, je Jasnič navedel funkciji, ki jih opravljata v državnem zboru - Simonovič je podpredsednik DZ, Hršak pa predsednik mandatno-volilne komisije DZ. Z izstopom iz poslanske skupine bi namreč izgubila tudi ti dve funkciji.

Imena DeSUS ne bodo pustili zlorabljati

Jasnič je začuden nad ravnanji Pivčeve, ki je kot nekdanja predsednica DeSUS "morala zapustit te prostore, ve se zakaj, ampak očitno se take zgodbe nadaljujejo naprej v veliko hujši obliki in to naj se volivci vprašajo", je dejal. DeSUS je ena stranka, enotna, Demokratična stranka upokojencev Slovenije "in tega imena ne bomo nikomur pustili zlorabljati, najmanj pa bivši predsednici", je dodal.

Po Jasničevih besedah bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo dobro ime DeSUS in da "oblatimo imena tistih, ki hočejo ta DeSUS izkoristiti", česar po njegovih besedah ne bodo dopustili.

Glede odločitve generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha je Jasnič dejal, da vsi znaki kažejo na to, da je bila takšna odločitev politično motivirana.

V Gibanju Svoboda se bodo na zavrtnitev pritožbe ustrezno odzvali

Kot so v odzivu za STA opozorili v Gibanju Svoboda, je RTVS pri določitvi programskega časa za volilne oddaje dolžna gledalce in poslušalce celovito obveščati o političnem dogajanju doma, tako da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost o strankah, ki nastopajo na volitvah.

Poudarjajo, da je za stranko bistvo javnih medijskih servisov, da volivcem posredujejo celovite informacije o strankah in kandidatih ter da imajo te skladno z zakonom za predstavitev enakovredne možnosti glede na svoj status. "Tako lahko objektivno informirani volivke in volivci na volitvah lažje sprejemajo odločitve o tem, komu bodo zaupali svoj glas," so zapisali v odzivu.

V stranki hkrati napovedujejo, da se bodo na zavrnitev pritožbe ustrezno odzvali, od RTVS pa pričakujejo, da začne "uresničevati svoje temeljno poslanstvo".

Zgroženi tudi v SAB

Ker so Pivčevo primerjali z Alenko Bratušek leta 2014, so se odzvali tudi v stranki SAB, kjer so dejali, da je RTV Slovenija "spregledala, da je imela stranka Zavezništvo leta 2014 poslansko skupino z 10 poslanci in je bila dejansko zastopana v DZ. Se pravi, bili smo parlamentarna stranka. Kot vemo, Naša dežela nima ne poslanske skupine, niti kandidature ni vložila s podpisi treh poslancev," so dejali in dodali, da gre za "popolno zlorabo pravil RTV za določeno stranko in lažno navedbo glede naše stranke".

Profesor na pravni fakulteti Saša Zagorc prav tako meni, da Pivčeva v tem primeru ne bi smela biti izjema. "Bodisi sta Gibanje Svoboda in Naša Dežela obe parlamentarni stranki bodisi ni nobena od njiju. Pravno je nemogoče koherentno opravičiti, da se eni ta status podeli, drugi pa ne," je pojasnil na Twitterju.

Strinja se tudi pravnica Nataša Pirc Musar, ki je za TV Slovenija dejala, da gre v primeru Naše dežele za pravno nasledstvo, "pravnika nevredna argumentacija". Pravna entiteta namreč ni bila ukinjena, Pivčeva je zgolj izstopila iz stranke DeSUS in ustanovila svojo stranko. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • mirror 16:45 29.marec 2022.

    Včeraj zvečer na soočenju strank je Golob izjavil da ima štiri tisoč plače dovolj in ne potrebuje več. Zakaj Golob tega ni rekel v GEN-i, ko je bil še tam zaposlen, da ima štiri tisočake plače dovolj?

  • mirror 14:36 29.marec 2022.

    Šivilja naj utihne, ker je kradla glasove Desusu. Preveriti bi morali še g. Ficka zaradi financ DeSUS-a. Ne seže Aleksandri niti do kolen.

  • jezero 14:03 29.marec 2022.

    Le zakaj se je ločila, ta ljubiteljica vina in pršuta?