Slovenija
858 ogledov

V devetih regijah je vse to spet mogoče

smučišče smučanje sneg zima Profimedia
V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se znova odpirajo smučišča, več je izjem v trgovini in storitvah, ponovno se odpirajo knjižnice, muzeji in galerije.

V osrednjeslovenski, pomurski, savinjski, podravski, gorenjski, obalno-kraški, koroški, zasavski in primorsko-notranjski regiji, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, danes v veljavo stopajo nekatere izjeme pri prepovedih obratovanja.

Med drugim lahko od danes obratujejo žičniške naprave ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pogoj za smučanje je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Negativen test pa ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Policisti pozivajo smučarje in ostale obiskovalce k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah, kjer prebivajo.

V omenjenih devetih regijah so se ob tem obstoječim izjemam od prepovedi ponujanja blaga in storitev pridružile nove, in sicer premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

razred učilnica tabla Slovenija V eni od regij bi morali šole zapreti, še preden so jih odprli

Knjižnice, muzeji in galerije na odprtje dobro pripravljeni

V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko lahko danes vrata ponovno odprejo knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ponekod nameravajo vrata odpreti v prihodnjem tednu.

Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen so splošne knjižnice na spremembe, ki jih prinaša novi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, dobro pripravljene in imajo vnaprej pripravljene različne variante delovanja.

Prav tako so dobro pripravljeni v muzejih in galerijah, je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana. Danes se med drugim odprejo Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ter Narodni muzej Slovenije.

V preostalih treh regijah - goriški in posavski regiji ter v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija - sedanje omejitve ostajajo.

Voditelja Boštjan Romih in Jasna Kuljaj bosta nazdravljala tudi v naslednjem let Magazin Romih pojasnil, zakaj sta z Jasno Kuljaj pred leti ohladila odnose

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.