Slovenija
101179 ogledov

V devetih regijah se bo odprlo tudi to

ulica ljudje covid-19 koronavirus Profimedia
Vlada je dodala nove izjeme v odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 23. do 29. januarja 2021. Z omenjenim odlokom so razširili število izjem v statističnih regijah, ki imajo bolj ugodno epidemiološko sliko. 

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Pomurska, Savinjska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska bodo tako od sobote dalje delovale:

  • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in
  • specializirane prodajalne z otroškim programom.

Odpirajo se tudi smučišča

V devetih regijah se smučišča odpirajo že v soboto, saj bodo zaradi testiranj učiteljev in vzgojiteljev v ponedeljek zasedene vse kapacitete, je včeraj pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Zaprto tako ostaja smučišče Cerkno, ki je v goriški statistični regiji. 

Ob tem velja opozoriti, da še vedno velja prepoved gibanja med občinami, individualna ali družinska rekreacija pa je dovoljena le v drugih občinah iste statistične regije. Na Krvavcu torej lahko smučajo le prebivalci gorenjske statistične regije. 

Pri presoji epidemioloških razmer, ki jih je po odločbi in sklepu Ustavnega sodišča RS treba presojati vsak teden, vlada ugotavlja, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, zato predlaga sproščanje prepovedi obratovanja žičniških naprav, na način da se dovoli obratovanje žičniških naprav ob hkratnem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v NIJZ) in da upravljavec žičniških naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče, so sporočili po seji vlade. 

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na COVID-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa COVID-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

NIJZ je pripravil priporočila, da je v manjših zaprtih žičniških napravah (krožne kabinske žičnice, do 6 potnikov) dovoljen prevoz enega potnika, izjema bodo osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. Na nihalni žičnici in vzpenjači bo potrebna medosebna razdalja najmanj 1,5 m, prav tako bodo izjema osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih.

Vlada je na sinočnji redni seji odločila, da se z naslednjim tednom odprejo tudi šole. Odprtje šol za učence prvih treh razredov je predvideno po modelu C, kar pomeni v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo. 

Regije, v katerih bo prišlo do sproščanja so Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska. Šole ostajajo zaprte v jugovzhodni, posavski in goriški regiji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Borca 22:06 21.januar 2021.

    No,se bomo hodli smučat med zimskimi počitnicami-test naj ne bi bil starejši od 24 ur..pa kaj vi mislite,da bomo šli vsako jutro dat bris,čakali ne vem,kako urco,dve,da mi povedo ali smo + ali -?!?!?..pa še to,da si sami plačamo?!?..pa kje ...prikaži veče vam je pamet!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 15:00 21.januar 2021.

    Bral sem, da lahko kupiš pustno masko za otroka ,oblačil in obutve pa ne moreš ? Nekdo ima razmetano podstrešje .

  • Pepi 12:18 21.januar 2021.

    Nimam nobenih pretenzij do avtopralnic,toda,avtopralnica,kot taka ima minimalni stik z drugo osebo,se pravi,ti pripelješ pred pralnico,odpreš centimeter steklo na vratih daš osebi deset evrou in je stvar zaključena,se pravi,majn stika ,kot na smučiščih,majn stika kot v trgovini,majn stika ,kot na ...prikaži več tržnici,majn stika kot pri avtomehaniku-kleparju-ličarjuin se mi zastavlja vprašanje,tej pametnjakoviči sploh vedo,kako zgleda avtopralnica??????