Slovenija
24 ogledov

V gimnazije 500 otrok manj

matura IFP
Vpis. Porast skupnega vpisa v poklicne šole, a večinoma na račun gostinstva.

Na srednje šole se je letos prijavilo več učencev kot lani. Vpis v gimnazije je precej manjši kot lani, medtem ko se je število otrok, ki so za svojo prvo izbiro napisali poklicno šolo, povečalo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je do povečanja vpisa zadržano; opozarjajo, da lahko dijaki do 10. maja vloge še prenesejo na drugo šolo. V društvu ravnateljev pa opozarjajo, da vpisi na številnih poklicnih šolah še vedno upadajo, zaradi česar so nekateri programi lahko ogroženi.

Največ v strokovne šole

Do zdaj se je na srednje šole vpisalo 18.578 učencev; okoli 160 več kot lani. V programe nižjega poklicnega izobraževanja se jih je prijavilo 353 (30 več kot lani), v srednje poklicne šole 3.280 (lani 3.147), v programe srednjega strokovnega izobraževanja pa 8.052, kar je 500 učencev več kot lani. V gimnazije se je lani vpisalo 7.392 kandidatov, letos pa 500 manj.

Otrok naj ne bi silili

“Skladno s pričakovanji se je precej otrok ustrašilo, da zaradi ukinitve enega oddelka s strani ministrstva na našo šolo ne bodo sprejeti, zato se sploh niso prijavili,” pojasnjuje ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič. Dodaja, da bodo eno leto z manj dijaki lahko preživeli, če pa vpis naslednje leto ne bo povečan, bo šola lahko v težavah. Predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Milan Rejc zatrjuje, da svetovalne delavke otrok ne silijo v poklicne šole. “Učenci pogosto kar sledijo zgledu prijateljev,” pravi.

Uspešni samo nekateri

Nives Počkar iz društva ravnateljev, ki združuje predstojnike srednjih šol, pa opozarja, da skupno povečanje vpisa na poklicne šole ne odraža realnega stanja. “Majhen vpis na gimnazije je delno povezan tudi z upadom števila otrok v generaciji. Poklicni programi, denimo lesarstvo, tudi letos odmirajo. Naval je predvsem na programe kuharstva in natakarstva, deloma pa so bili uspešni tudi na tehničnih gimnazijah in 
računalništvu,” pojasnjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.