Slovenija
913 ogledov

V gospodarstvu razočarani: Smo v neenakopravnem položaju

mladi delo tujina Žurnal24 main
Spremembe, ki bodo začele veljati v sredo, gospodarstvu ne prinašajo veliko, opozarja generalni direktor GZS Aleš Cantarutti

"Gospodarstvo sicer pozdravlja spremembe, ki od jutri veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu. Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij," opozarja generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

Številna podjetja sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno celo zaustaviti. Gospodarska zbornica Slovenije zato v imenu svojih članov ponovno poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni pod pogojem negativnega testa. Hkrati pa pričakuje razširitev izjem od karanten na vse gospodarske dejavnosti.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela odločitev glede karanten, ki začnejo veljati to sredo. Doslej veljavnim izjemam od karanten na domu, so dodane nove kategorije. Spremenjen je režim v šolah, zdravstvu in socialnem varstvu. 

Kot pravi Cantarutti, z jutrišnjim dnem uveljavljene spremembe ukrepov gospodarstvu ne prinašajo veliko. "Razočarani smo, da do napovedanega skrajšanja karanten še vedno ni prišlo. V kolikor stroka tega ne podpre, pa se naj vsaj izjeme od karanten v gospodarstvu izenačijo s tistimi, ki od jutri veljajo za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in sociali." Poleg tega pa je po njegovih besedah za lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test.

Pri predlogih se je GZS naslonila na prakse številnih drugih držav, ki zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča omikron, skrajšujejo število dni izolacije in karantene. Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z 10 dni na 7 dni, Avstrija z 10 dni na 5 dni, v kolikor ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR testu, Nemčija z 10 dni na 7 dni, v kolikor okuženi opravi PCR test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša 5 dni, v primeru, da okuženi ne kaže simptomov.

Pristojni so napovedali tudi veliko spremembo pri testiranju. Vse osebe, ki imajo simptome covida-19 ali prehladnih obolenj, se bodo morale najprej testirati s hitrim antigenskim testom ali samotestirati, šele če bo ta pozitiven, bodo lahko šle na PCR test. Kot kaže do nadaljnega odpadejo vsi PCR testi za osebe, ki jih potrebujejo za potovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Luksi 18:27 18.januar 2022.

    Banda kapitalistična, važno, da bodo dobički...

  • rd2dmk2 18:01 18.januar 2022.

    cantaruti je hotel da se delavci cepijo al pa letijo.. zdej pa hoče da se okuženi - pazite - okuženi a ne še dokazano okuženi-- lepo prikažejo na šihtu in delajo. kaj torej delajo ti ? širijo virus... torej tale ...prikaži več tipček iz GZS, ki ima svojo klimatizirano pisarno, ki je daleeeeeč stran od dela in okužbe, zahteva da ljudje hodijo med ljudi in jih okužujejo. in kot stroka rada reče. ni vse 100 posto, kateri bo tud zbolel in kateri bo tud gavznil, zakaj že, zarad Cantarutija, ki rad kasira članarino.