Slovenija
48575 ogledov

Zelo verjetno bodo PCR teste nehali opravljati

covid-19 test gov.si
Od jutri državni laboratoriji ne bodo več analizirali plačljivih PCR testov zunanjih ponudnikov. Kot kaže plačljivih PCR testov, ki jih mnogi potrebujejo za potovanja, sploh ne bo več mogoče izvajati.

Širjenje različice omikron in povečevanje števila okužb je laboratorijske kapacitete slovenskega zdravstvenega sistema obremenilo do skrajnih meja, je bilo moč slišati na vladni novinarski konferenci o stanju pandemije covida-19.

"Laboratoriji se soočamo z izjemnim porastom obsega testiranja. Dotok vzorcev se je od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj 100 odstotkov. V laboratorije Inštituta za mikrobiologijo ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) smo včeraj sprejeli skoraj 20.000 vzorcev. Naše kapacitete so na zgornji meji dosegljivega. Vzorcev pa je vsak dan več," je na novinarski konferenci stanje v laboratorijih opisala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Omikron cepljenje testiranje IJS Zdravje Najnovejša napoved: Danes bomo predvidvoma dosegli število 10 tisoč

Po novi ureditvi, ki bo stopila v veljavo jutri, v državnih laboratorijih ne bodo več sprejemali testov zasebnih ponudnikov PCR testiranja. S tem želijo omogočiti, da do testov hitreje pridejo tisti, ki jih nujno potrebujejo.

Kaj to pomeni za zunanje izvajalce, smo poizvedeli pri Estetiki Fabjan, ki je svoje storitve ponujala na različnih lokacijah po Sloveniji.

"Posebnega komentarja nimam. Že nekaj časa se je govorilo o tem, da laboratoriji ne bodo mogli procesirati vseh testov. Imeli smo velike težave, da smo rezultate dobili ob pravem času," je dejal Milorad Šmitran, koordinator testiranja pri omenjenem ponudniku.

Dejal je, da so v preteklih dneh v pričakovanju takšne odločitve vlade že preigravali različne možne scenarije. Prav tako še niso bili pisno obveščeni o spremembi, je pojasnil Šmitran. Odločitve o nadaljnjem testiranju še niso sprejeli, saj se morajo posvetovati s svojimi partnerji.

Izvedba v tujini

Možnost, da bi teste vozili na analizo v tujino, prinaša cel kup nevšečnosti. "Ob obravnavi testov v tujini pride do vrste birokratskih in logističnih zapletov. Kako bi vse skupaj delovalo? Bi teste delali čez dan, jih zvečer vozili v tujino? Kaj bi bilo potem z rezultati? Moramo se še posvetovati s partnerji. Treba je tudi videti, ali za to sploh obstaja ekonomska računica," je zaplete opisal koordinator testiranja enega od mnogih zunanjih izvajalcev.

Še več, ne le da so v tujini proste kapacitete, celo obratno. "Nedavno so oblasti avstrijske pokrajine Koroške poizvedovale, ali bi lahko mi prevzeli del njihovega testiranja. Po mojih informacijah so v zvezi s tem seznanili tudi slovensko vlado, oziroma pristojno ministrstvo," je dejal.

Komentarjev 14
  • Avatar lopov
    lopov 09:03 19.januar 2022.

    PLAČANE TESTE ... PA KDOR ČAKA PCR NA 100 EVROV KAR POZABITE

  • Avatar Ramsmaolla
    Ramsmaolla 23:31 18.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:02 18.januar 2022.

    Vsak božji dan nove naredbe, zdaj pa bodi pameten če znaš.

Sorodne novice