Svet
28326 ogledov

Preobrat. Španija razmišlja o popolnoma drugačnem pristopu do covida-19.

Španija covid-19 Epa
V Španiji glede na razvoj dogodkov v zadnjem obdobju razmišljajo o tem, da bi drugače pristopili h covidu-19.

V Španiji že dlje časa beležijo nižje število smrti zaradi covida-19 glede na število okužb. V luči tega razmišljajo o spremenjenem pristopu k epidemiji.

Španski premier Pedro Sanchez je pozval evropske kolege k razpravi o tem, da bi covid-19 začeli obravnavati kot endemsko bolezen, torej podobno kot gripo. K takšnemu razmišljanju jih vodijo podatki o padcu smrtnosti po okužbi z virusom SARS-CoV-2. Sanchez se zavzema za to, da bi izvajali nadzor nad boleznijo kot v primeru gripe.

Sanchez je potrdil, da so že pripravili predlog novega načina sledenja, ki ne vključuje beleženje vsake okužbe, poleg tega niti ni predvideno testiranje vsakega posameznika s simptomi. Nadzor nad epidemijo ne bi bil več univerzalen. Pristojni so že skrajšali čas obvezne izolacije in ne pošiljajo več v karanteno celih razredov.

Covid-19 maske PCT Slovenija Okužbe v nebo. To je na sestanku sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

Od pojava omikrona Španija beleži hiter porast novih primerov. Primeri hitro naraščajo tudi drugje po Evropi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v zadnjem tednu potrjenih 7 milijonov novih primerov, kar je dvakrat več kot teden prej.

Omikron se iz zahodne Evrope širi proti vzhodu, kjer je precepljenost nižja. Kaj bo to pomenilo, še ni jasno. Na Danskem, kjer je precepljenost 80-odstotna, poroča o šestkrat višji hospitalizaciji zaradi omikrona pri necepljenih osebah.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Zdravje Novi podatki: Vedeli smo, da bo hudo, ampak tole ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • igorgeus 10:48 16.januar 2022.

    glede na to, da cepljenje ne vpliva na stevilo okuzb, za zajezitev epidemije ni pomembno

  • Gandi123 14:29 12.januar 2022.

    Kot so že st.oko vnjaki in Inštitut Babe Vange povedali, spomladi bo corona čudežno izginila!

  • bobubob 14:15 12.januar 2022.

    Čez kaki dve leti pa bodo 'iznašli' še Ivermectin. In upali, da bo ljudstvo pozabilo eksperimentiranje tipa 'Mengele'. Menim, da jim bo tudi uspelo. Tisti Albertov stavek o brezmejnosti .... še kako drži.