Slovenija
5510 ogledov

"V jesenskih mesecih možnost poplav večja"

Sneberje, poplave Civilna iniciativa Sneberje
Prognostikov vreme skoraj nikoli popolnoma ne preseneti ...

Čeprav ob lepem vremenu na meteorologe in hidrologe ne pomislimo pogosto, ob vsakem večjem deževju pristanejo v središču javne pozornosti. Njihovo delo vključuje pripravo dnevnih napovedi in opozoril, ki temeljijo na računalniških modelih ter prihajajo iz prognostične sobe na Agenciji RS za okolje.               

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) je ekipo STA  najprej sprejel meteorolog Blaž Šter, ki je bil na dan obiska tudi dežurni prognostik. Kot je pojasnil, je naloga dežurnega prognostika, da na podlagi podatkov iz različnih vremenskih postaj in satelitov ter iz izračunov računalniških modelov napove vreme na vsem razumljiv način.

Na kratkoročno vremensko sliko vplivajo mnogi dejavniki, ki se lahko dokaj nenadno spreminjajo, zato, kot pravi Šter, vremenu pravijo "kaotičen proces". Kljub temu prognostikov vreme skoraj nikoli popolnoma ne preseneti, saj imajo v vsakem trenutku na voljo več različnih izračunov, ki obsegajo velik nabor možnih vremenskih scenarijev. To, kar preberemo v vremenski napovedi, je le eden izmed najverjetnejših izidov.

uničen most poplave obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Pri opazovanju vremena se poleg tega ne omejujejo samo na območje nad Slovenijo, temveč morajo upoštevati širšo vremensko sliko nad Evropo in drugimi deli sveta. "To, kar je na primer zdaj nad severnim Atlantikom, bo, čeprav se zdi zelo oddaljeno, čez en teden lahko vplivalo na vreme pri nas."

Vedno pogostejši nenavadni vremenski pojavi

V zadnjem mesecu smo bili poleg običajne spremenljivosti vremena priča nekaterim izrednim in nenavadnim vremenskim pojavom. Iz zelo močne nevihte, imenovane supercelica, je med drugim v Ilirski Bistrici nastal tornado. Tovrstnih ekstremnih vremenskih pojavov, predvsem izmenjujočih dolgih obdobij suše in intenzivnega deževja, lahko zaradi podnebnih sprememb po besedah Štera pričakujemo več. Grozi nam tudi, da bodo ti ekstremi vse hujši.

"Po drugi strani pa se je letos prvič zgodilo, da imamo v istem poletju nadpovprečno visoke temperature in obenem tudi nadpovprečno količino padavin. Takšnih poletij v preteklosti ni bilo," je povedal Šter.

Tako velikega obsega poplav niso pričakovali

Posledice podnebnih sprememb je Slovenija lahko občutila v začetku avgusta, ko je državo zajelo eno najmočnejših padavinskih obdobij v zgodovini meritev.

Kot je pojasnil Šter, je katastrofalnim posledicam neviht botrovalo več vzrokov. Že pred tem dogodkom je bilo poletje mokro, še posebej na območju severne Slovenije, poleg tega so se padavine nenehno obnavljale ravno na najbolj ranljivih območjih.

Sneberje, poplave | Avtor: Civilna iniciativa Sneberje Civilna iniciativa Sneberje

"Če bi bil ta pas močnih nalivov postavljen nekoliko bolj severno ali južno, bi bilo posledic veliko manj. Zagotovo pa tega v tako velikem obsegu, kot se je na koncu zgodil, nismo pričakovali," je dodal.

V pričakovanju zahtevnih razmer so bili tudi hidrologi, ki so ta izjemen dogodek predvideli ter izdali najvišje hidrološko opozorilo.

Delo hidrologov dinamično glede na razmere

Po besedah Andreja Goloba iz Agencije RS za okolje delo hidrologa poteka podobno, kot delo meteorologa, vendar se precej razlikuje glede na razmere v državi. V običajnih okoliščinah je njihova glavna naloga priprava dnevnega hidrološkega poročila, v času izrednih razmer pa se njihovo delo intenzivira. "Takrat delamo tudi 24 ur na dan in v vsaki izmeni je dežurnih več hidrologov. Takrat je ključno sodelovanje več sodelavcev," je povedal.

Podatke glede aktualnih vodostajev in pretokov rek hidrologi v Ljubljani dobijo prek široke mreže avtomatskih merilnih postaj, ki jih je pri nas okrog 180, kar je po besedah Goloba ena najgostejših postavitev naprav za pridobivanje podatkov v Evropi. Iz avtomatskih postaj skoraj vsakih 10 minut prejemajo nove podatke, v času poplavnih dogodkov pa dodatno zbirajo tudi informacije prek drugih kanalov in strokovnih služb.

Slovenija je po zgodovinski ujmi zaprosila tudi za satelitsko spremljanje razmer prek evropskega programa Copernicus. Satelitski posnetki poplavljenih območij so namreč za hidrologe zelo pomemben vir dodatnih informacij za pripravo podrobnih analiz meteoroloških in hidroloških razmer. Te so ključne za to, da bodo v prihodnosti še bolje obveščali o tovrstnih ekstremih, strokovnjaki na različnih področjih načrtovanja prostora pa bolje ukrepali.

prekopavanje vrta Na vrtu Pod streho To je ključno, če želite preveriti onesnaženost oziroma hranljivost vrtnih tal Odpravljanje posledic poplav poplave Slovenija "Boli, da nas izkoriščajo za odvoz svoje nedelujoče in 40 let stare nesnage" Obisk predsednika vlade dr. Roberta Goloba v Braslovčah Slovenija Župan po katastrofalnih poplavah: "Slovenija je naredila napako"

Za prihodnje poplave smo bolj ranljivi

Kakšno bo vreme jeseni, je po besedah Štera težko napovedati, saj lahko meteorologi dokaj zanesljivo vreme napovedujejo le za okrog 10 dni vnaprej. Tudi hidrolog Andrej Golob je pritrdil, da je vremenske vzorce za jesen nemogoče napovedati, a da se vseeno približno zavedajo, kaj nas čaka.

"Razmere ob vodotokih in v zaledju vodotokov so se po tej poplavi bistveno spremenile, tako da smo vsekakor bolj ranljivi za morebitne prihodnje poplave, tako manjšega ali večjega obsega," je pojasnil Golob. "Vsekakor velja, da je v jesenskih mesecih možnost poplav večja."

Dodal je še, da sta na Arsu za vse natančnejše informacije in napovedi ves čas v pripravljenosti hidrološka in meteorološka služba, ki bosta javnost o prihajajočih razmerah stalno obveščala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Plavi-mil 09:36 21.avgust 2023.

    Poplave, zahvalite se bajsi in njenim, kateri so vas nafarbali, da ste glasovali na referendumu proti urejanju vodotokov, plešite in pojte, pa še plavajte.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:59 20.avgust 2023.

    To leto pa sploh, ker je zemlja itak že popolnoma premočena, podtalnica pa od pomladi na svojih najvišjih nivojih. Če bi se takšni hudi nalivi zgodili v lanskem avgustu, ko smo imeli drugo skrajnost sušo, bi na koncu bilo poplavljeno ...prikaži več bistveno manj ozemlja, oz. le tisi del, ki leži neposredno ob vodotokih in bilo bi tudi bistveno manj plazov, saj bi količina deževnice imela možnost hitro pronicati globje v notranjost...

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 12:56 20.avgust 2023.

    Možno je da bo smak sveta