Slovenija
49 ogledov

V Lipici spet težave, umrla dva konja

"Dosežek pomeni dodaten korak k uveljavitvi Kobilarne Lipica kot izvorne kobilar Barbara Milavec
Kobilarna Lipica se ubada z novimi težavami. Z enakimi simptomi kot marca je zbolelo pet konj, dva izmed njih sta poginila.

V Kobilarni Lipica je pred kratkim zbolelo pet konj, dvema niso mogli pomagati, stanje ostalih treh je zdaj stabilno. Preiskava še poteka, vodstvo kobilarne pa je obvestilo vse pristojne institucije: Policijsko upravo Koper, inšpekcijo in Veterinarsko upravo RS. Zagotovili so enake ukrepe kot v času obolenj marca letos.
Direktor kobilarne Tomi Rumpf je dejal, da so obolenja k sreči v manjšem obsegu kot marca. Prepričani so, da za obolenja niso krivi sistem oskrbe, krma ali varstvo. Kot so še sporočili iz kobilarne, dogodek ne bo imel bistvenega vpliva na dejavnost lipiške črede ali na programe turističnih obiskov.

Spomnimo, kobilarna je imela težave že marca letos, ko so poginili štirje konji. Rumpf pravi: "Še vedno nepojasnjena in nenavadna obolenja konj se v Lipici ponavljajo že od leta 2002, praviloma pa se dogajajo ob velikih dogodkih oz. v času, ko Kobilarna Lipica dosega odmevne uspehe.  Prvo hkratno obolenje večjega števila konj se je zgodilo leta 2002. Leta 2008 je do obolenja konj prišlo pa ob obisku britanske kraljice Elizabete II. v Lipici, letos marca je do nepojasnjenega pogina konj prišlo neposredno po uspešni predstavi Lipica v Ljubljani, kjer so beli lepotci nastopili skupaj z vrhunskimi glasbeniki in kar dvakrat v enem dnevu razprodali dvorano Stožice."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.