Slovenija
6 ogledov

V lokalih se kadi, vendar ne cigarete

Žurnal24 main
V okoli 500 lokalih po Sloveniji kadilci protestirajo proti noveli zakona o omejevanju tobačnih izdelkov. Prižigajo dišeče palčke ter podpisujejo peticijo.


Okrog 500 lokalov, od tega 20 v Ljubljani, je v svojih prostorih protestiralo proti noveli zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Predstavnica Združenja ponudnikov gostinskih storitev Esmeralda Canjuga Vidmar je za žurnal24 povedala, da se v lokalih ni kadilo cigaret, temveč so posamezniki kot v znak miroljubnega protesta prižigali dišeče palčke ter podpisovali peticijo. Do včeraj je peticijo podpisalo okoli 2000 ljudi, točne številke pa se danes še ne ve, saj se zbirajo podpisi preko interneta in na terenu. Če današnja miroljubna akcija ne bo obrodila sadov, nameravajo gostinci čez dva tedna izpeljati obširnejšo akcijo, je še povedala Canjuga Vidmarjeva. Do popoldanskih ur še niso uspeli zabeležiti večjega števila inšpektorjev, gostinci pa računajo, da jih bo odslej manj, saj se v lokalih dejansko ne kadi.

Po lokalih gorijo dišeče palčke in ne cigatere © iStockphoto

 
Inšpekcije ni, le nekaj policijskih obhodov
Zaradi inšpekcijskih služb gostinci ne želijo javno imenovati lokale, ki sodelujejo v protestni akciji Kadilo se bo. "Naši člani še ne poročajo o pogostejšem inšpekcijskem nadzoru ," je povedala predstavnica gostincev, a dodala, da "je v nekaj lokalov prišla policija". Prav tako ima poročila o tem, da nekateri posamezniki iz "civilne samoiniciative" fotografirajo lokale. V protestu sodelujejo vnaprej dogovorjeni lokali, s katerimi želijo izpostaviti tako socialne kot zdravstvene vidike problema. V primeru neodzivnosti s strani države bodo z akcijo nadaljevali čez 14 dni.

Kontrolorji fotografirajo lastnike lokalov
Predsednica Slovenske zveze za tobačno kontrolo Mihaela Lovše pa je pojasnila, da njihovi člani po vsej Sloveniji fotografirajo lastnike lokalov, ki sodelujejo v protestu in tudi druge kršitelje zakona. Člani njihove zveze bodo fotografije kršiteljev posredovali zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Če današnji protest ne bo zalegel, se bo akcija nadaljevala čez dva tedna © iStockphoto

 
"Inšpekcije potekajo brezhibno"
Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Srečko Meolic pa je dejal, da nadzor nad izvajanjem novele poteka v skladu z zakonom, "tako kot od 5. avgusta naprej".
Od uveljavitve novele zakona do 15. oktobra je zdravstveni inšpektorat opravil 6434 pregledov. Ugotovljenih je bilo 79 kršitev, ki naj bi bile ustrezno sankcionirane.

Ministrstvo zavrača predlog, da bi bili mali lokali izjema

Združenje gostincev je v času sprejemanje novele predlagalo, da bi male lokale izločili iz zakona kot izjemo, lastnik, najemnik ali upravitelj pa naj bi se sam odločil, ali v lokalu dopusti kajenje. Ministrstvo je ta predlog zavrnilo, ker naj bi bil neskladju z osnovnim ciljem zakona o zaščiti vseh delavcev pred s tobačnim dimom onesnaženim zrakom. Združenje tudi trdi, da je po uveljavitvi novele prihodek gostincev upadel za 30 odstotkov.

Od nezdrave navade naj bi se odvadili 3 odstotki kadilcev
Po podatkih, ki jih je za ministrstvo za zdravje v začetku septembra opravila družbe za raziskovanje javnega mnenja Aragon, naj bi se v prvem mesecu veljave novele že skoraj tri odstotke ljudi začelo odvajati od kajenja, 14 odstotkov pa jih razmišlja od tem, da bi prenehali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.