Slovenija
6909 ogledov

V Medvodah še trepetajo, niso rešeni še vsi

Poplave, Medvode
1/10
M. Ha. Kataklizmični prizor v Medvodah, posneto 4. avgusta 2023. Podivjani Sora in Sava sta danes zalili mesto.
"Najprej je bil covid, potem vojna v Ukrajini, zdaj poplave, ... vprašanje je, kaj bo naslednja zadeva. Res je velika materialna škoda, a pomembno je, da so ljudje v redu. Česa podobnega v Medvodah še nismo doživeli," je blizu grozeče reke Sore danes okoli 11. ure razlagal sogovornik.

Števini Medvoščani so danes zrli v rjavo pošast, ki se je zlivala in odnašala vse mogoče pred njihovimi očmi. Z dežniki v rokah so fotografirali neverjetne prizore, ki jih običajno gledajo po televiziji ...

"Se strinjam, kar je povedal moj kolega. Dokler smo živi in zdravi, je vse v redu. Upam, da je moje stanovanje v bloku še na suhem, ne predstavljam pa si, kako je tistim, ki jim v tem trenutku odnaša hišo, vse imetje," je dejal drugi sogovornik.

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Vrtičkarjem odneslo vrtove in hišice

Blizu končne postaje mestnega prometa LPP 25 so ob Sori postavali še trije moški, eden od njih mi je pokazal, kje je njegov vrt. Oziroma je bil še sinoči njegov vrt. "Zjutraj sem bil najprej v trgovini, nato sem želel v službo v Ljubljano. Toda v podvozu je že stala voda in komaj sem z avtom še speljal skozi," je povedal. Živim v tem bližnjem stanovanjskem bloku, ki je zaenkrat še na suhem, na varnem. Toda pravijo, da bo popoldne še en večji val in ponoči. ... No, tole pa je moj vrt ... Ni ga več. Tu je samo še drevo. ... Sem pa videl, da sta po Sori plavala dva avta okoli 8. ure zjutraj. Še sinoči sem okoli vrta vse pokosil, zdaj pa vse skupaj prekriva zagotovo vsaj meter in pol vode. Vse je odneslo ..."

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Blizu Mercatorjeve trgovinice v Medvodah, po dosegljivih informacijah edini, ki je danes ni zalilo v mestu, so stale tri gospe. "Medvode so jo doslej še vedno dobro zvozile," je dejala upokojena učiteljica. "Vsepovsod okoli nas je že bila katastrofa, viharji in tornadi. Zdaj pa takole ... in bojimo se, da bo voda še naraščala. Prej se ni dalo priti niti v to trgovinico, ker je izpadel električni tok. Po informacijah, ki jih imam, so poplavljene vse trgovine, razen tega malega Mercatorja. V središču Medvod blizu trgovskega centra avti kar plavajo v vodi. Gledam z balkona ta gol na nogometnem igrišču. Čudno je, samo vrh se še vidi. Groza me je, saj napovedujejo, da najhujše še pride," je povedala.

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.
 
 
Mlajša ženska pa je medtem pridno, kot je dejala, že vsaj dobri dve uri, dokumentirala razmere. "A vidite tisti objekt za nogometaše. Na fasadi se vidi, da je voda že upadla ... V nevarnosti pa je železniški most, kajti vanj so se ujela drevesa in vse drugo, tako da je nevarno, da ga spodnese. Sama sem zjutraj malo pred 7. uro zaslišala alarm za nevarnost, okoli 8. ure pa nato nenavaden zvok, nekakšno hreščanje. Ob Sori je drevored kar izginil, vsa drevesa je odnesla voda. Po vodi so, to sem videla, plavale bale s travo, nekdo mi je povedal, da je plaval tudi avto.V zraku je še zdaj, ne vem natančno, vonj po kemičnem, ... pa saj verjetno vonjate to tudi sami," je še komentirala sogovornica.

Župan: "Rešujemo življenja"

Blizu mostu na državni cesti Ljubljana-Kranj sem prestregla župana Nejca Smoleta. "Razmere v Medvodah so katastrofalne. V Medvodah ni prebivalca, ki bi se spomnil takih poplav. V Polhograjcih imamo zaradi plazov še vedno več prebivalcev, odrezanih od sveta. Enote si že od noči naprej prizadevajo priti do njih in jih varno evakuirati. Na drugi strani imamo zaprto središče Medvod, kjer sta poplavili Sora in Sava. Vse državne ceste skozi Medvode so zaprte in vsi mostovi. Potrgalo nam je brv v Vikrčah. Rešujemo življenja," je pripovedoval ves premočen v uniformi civilne zaščite.

Povedal je, da je ta hip v dvorani 40 evakuiranih prebivalcev, med njimi 10 iz doline Ločnice, ki so jih že ponoči reševali iz doline Ločnice. Večina jih je stanovalcev s Ceste komandanta Staneta in Seškove ceste, se pravi iz starega dela Medvod. V dvorani so ljudje, ki so jih gasilci reševali s čolni in so bili čisto premočeni.

"Sora upada, problem je Sava, ki se še dviguje. V Mednem je imela Sava pretok kar 1800 kubičnih metrov na sekundo ... Strah nas je, kaj bo ponoči, predvsem nas skrbijo plazovi v Polhograjcih. Teren je zelo razmočen. Za vse ogrožene bomo poskušali zagotoviti nastanitve, saj se nekateri ne bodo mogli vrniti na domove. Stanovanja imajo nekateri pod vodo in nimajo kam iti. Zagotovo bomo poskušali rešiti še tiste, ki so ostali ujeti v dolini Ločnice, " je poudaril župan.  

Gasilci z območja celotne občine Medvode so na nogah od pol ene zjutraj, civilna zaščita od pol dveh zjutraj. Poleg doline Ločnice, v kateri je najprej poplavljal potok Ločnica, nato so se sprožili plazovi, so prizadete vasi Sora, Rakovnik, Vaše, Goričane, del Preske.

Poplava, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

"Ob 6. uri zjutraj je začela Sora bliskovito naraščati, ob 7. uri je butnila čez bregove, na drugi strani se je dvignila še Sava, in potem sta se reki zlili. Zalili sta celotno središče Medvod, poplavilo je občinsko stavbo...  Z zelo veliko težavami smo evakuirali ljudi iz hiš, mnogi niti niso želeli oditi, ker niso vedeli, kaj lahko pričakujejo. Reševalci so prišli do vseh in zato smo veseli, da ni človeških žrtev, " je povedal župan Smole.  

Med pogovorom z županom se je do zaprtega državnega mosta čez Soro, ki ga je varoval policijski avto, pripeljal nemški voznik s počitniško prikolico, in pričel manevrirati. "Od kod se je pa ta vzel?" ni bilo jasno prav nikomur, kajti cesta Ljubljana-Kranj je bila zaprta že v krožišču Na klancu.

Na fasadi Mercatorjevega trgovskega centra se je medtem okoli 12. ure že kazalo, da je voda upadla. Zagotovo za približno pol metra.

"Odtrgalo je brv v Vikrčah oziroma Mednem, ki sta jo predlani skupaj obnovili občini Medvode in Ljubljana. Odtrgalo je tudi brv v Dolu ... V resnici sploh ne znam predstavljati, kakšna bo škoda na infrastrukturi. Vse je podrto ... Dopoldne je bilo aktiviranih 130 gasilcev na več kot 120 deloviščih. Do 11. ure smo reševali samo življenja, imovine se sploh nihče ni dotaknil ... " je dejal župan.

Dezinformacije in še prometni kaos

Medtem je v Medvodah za povrh zaokrožila še dezinformacija, da je "panika v Hidroelektrarni Mavčiče", kar naj bi pomenilo veliko nevarnost za Hidroelektrano Medvode. A vse to na srečo ni bilo res.

"Bil sem na morju v Umagu. Ob 1. zjutraj sem dobil poziv, z družino sem se hitro odpravil domov. Do Vrhnike ni bilo kaplje dežja, medtem ko je v Medvodah deževalo vso noč s četrtka na petek," mi je še povedal župan in v naslednjem hipu, ko je želel priti do štaba civilne zaščite v športni dvorani Medvode, pričel sam v (odlični!) angleščini nagovarjati tujce, ki jih je navigacija zaradi zaprte gorenjske avtoceste preusmerila na lokalne cestice po Medvodah.

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Sredi dneva je bil v Medvodah namreč poleg vsega še pravi prometni kolaps. Opazila sem avte iz Poljske, Češke, Francije, Nemčije, Nizozemske, Hrvaške, ...  "Vsi mostovi v Medvodah so zaprti. Obrnite se, vse je poplavljeno in zaprto. Počajte uro ali dve, da bo voda upadla. Ne morete nadaljevati poti proti Ljubljani," je dopovedoval turistom in jim svetoval, naj se obrnejo proti Kranju.

Začasno v športni dvorani

V športni dvorani Medvode je vse vrvelo. "Devetintrideset občanov smo sprejeli v dvorano, štirje so odšli k prijateljem in sorodnikom ... Prvih sedem je bilo iz novega naselja v Sori," je povedal Matej Osolnik, pristojen za stike z javnostjo na občini Medvode. Okoli 13. ure so evakuriancem postregli s kosilom, ki so ga pripravili v bližnjem vrtcu, že prej so zagotovili tudi zajtrk in malico.

Malo po poldnevu sem govorila s tričlansko družino in še dvema zakoncema: vsi so si v zadnjem hipu rešili življenje. Družina je mirno sedela za mizo.

"Noč je bila mirna. Zjutraj sem se odpravila proti tržnici, kjer so bili pripadniki civilne zaščite, saj sem poskušala dobiti še dodatne vreče s peskom. Doma sem imela namreč le dve, še od prejšnjih poplav, a pesek ni bil več pravi. Z možem sva se tako odpravila do deponije, kjer bi dobila pesek za vreče. Ko sva si sama napolnila vreči in ju nato namestila pred vrata, pa je prišel val. ... Torbico in dokumente, vse sem imela pripravljeno, a sem, ker me je sin prepričal, da je prenevarno, pustila visoko na mizi. Vdrlo nam je, ura je bila približno ob pol osmih. V treh minutah je voda tako narasla, v vodi smo bili do vratu. Mož je šel v drug prostor in skočil ven skozi okno. Sosed nam je dal suha oblačila, tako da smo se lahko preoblekli," je pripovedovala gospa, ki živi v eni najbolj prepoznavnih stavb v Medvodah, v Vili Jarc (tudi Tosenkova vila, op. a.). Kot je še pojasnila, so pravočasno oziroma še preden jih je zalilo, uspeli rešiti tri avte. In nič drugega. 

Poplave, Medvode | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Mož sogovornice, enako kot ona je upokojen, pa je razložil, da je zjutraj okoli pol sedmih zjutraj sam reševal druge, pomagal je prijateju pri lokalu ob Sori. Bolj sam zase je zamrmral, da si ne predstavlja, kaj bi bilo, če bi jih zalilo ponoči ... "V glavnem, ostali smo brez vsega," je še dejal.

"Glavo gor, vse se bo rešilo," ju je tolažil njun sin, ki je tudi reševal druge. O tem ne bi govoril, moja državljanska dolžnost je, da sem pomagal, je bil kratek.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Protipoplavna zaščita ni zaščitila

"Sva iz večstanovanjske hiše Seškove ceste. Zbudil sem se ob 5. uri, šel sem v garažo, voda je že stala na dvorišču. Voda je že bila v garaži. Komaj sva prišla ven, bilo je hitro. Pa veste, Sora v Medvodah je bila nedavno poglobljena, protipoplavna zaščita je bila urejena. Zdaj pa to! No, ko sva opazila, da je Sora na stopnicah, sva si rekla, da to pa ni dobro. Takoj sva začela klicala sosede, eni so nama povedali, da so na dopustu. A enega njihovega avta nismo mogli rešiti, ker je imel zaklenjen volan. In tega avta ni več, ga je že odnesla voda," sta pripovedovala zakonca, tudi evakuiranca, ki sem ju srečala, potem ko sta bila v zdravstvenem domu.

Medvode, poplave | Avtor: fb Občina Medvode Medvode, fotografirano 4. avgusta 2023. fb Občina Medvode

Njun avto pa je ostal na tržnici. "Prepozen sem bil, da bi ga odpeljal potem kam višje," je potožil sogovornik. Ne morem niti jesti, sem pa sladkorni zdravnik, in sem nujno potreboval zdravila. Zato sva šla v zdravstveni dom in zaprosila, naj nama pomagajo. Sogovornica pa je še pojasnila, da ji je neko dekle posodilo oblačila, tako da ni več v kratkih hlačah in je ne zebe.

Razložila sta mi, da imata zdaj le telefon in ključe od stanovanja ... "Še tega ne vem, ali sva sploh zaklenila vrata stanovanja. Česa podobnega sploh nisem pričakovala, in v dveh minutah je bila voda v garaži. Zdaj čakava, da bo minilo. Potem pa metlo v roke ... Rada bi, da čimprej pridem domov, pa čeprav vem, da je vse blatno. A danes se zagotovo še ne bomo vrnili," je trpko zaključila pripoved gospa iz Medvod.  

P. S. Zvečer, malo čez 20. uro, so na FB Občine Medvode objavili, da je bilo danes, 4. avgusta 2023, od 00:22 naprej več kot 150 posredovalcev, ki so posredovali na 180 lokacijah na območju občine Medvode. Za nujne primere je ves čas na voljo dežurna številka štaba Civilne zaščite Občine Medvode: 01 361 95 25, saj je interventna številka 112 zelo obremenjena. Pri intervencijah imajo prednost tiste, kjer je ogroženo življenje.

Na pomoč pridejo sosedje in Slovenska vojska

Z Občine Medvode sporočajo, da bodo vse lokacije, ki so jih občani že javili intervencijskim službam, prišle na vrsto. Ekipe vlagajo vse moči, da bi v čimkrajšem možnem času pomagali vsem, hkrati pa se zahvaljujejo za potrpežljivost in razumevanje.

"Hvala tudi vsem občanom, ki ste na pomoč priskočili svojim sosedom. Evakuirani občani bodo prenočili pri znancih in prijateljih, za 30 ljudi pa je prenočitev uredila Civilna zaščita Občina Medvode," so zapisali v sporočilu iz Občine Medvode.

Črpanje vode in odstranjevanje plazovitega in naplavljenega materiala se bo nadaljevalo tudi jutri. Na pomoč bo jutri priskočila tudi Slovenska vojska in intervencijske ekipe iz sosednjih občin.

Na intervencijah so danes, v petek, sodelovali: poveljstvo in enote javne gasilske službe Občine Medvode, Štab civilne zaščite Medvode, službe in operativni sestavi Civilne zaščite Medvode, Policija, taborniki, Javni zavod Sotočje Medvode, Vrtec Medvode, občinski koncesionar za vzdrževanje cest HNG, Občina Medvode in mnogi drugi prostovoljci.

Tržnica Medvode bo v soboto, 5. avgusta, zaprta.

Zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov v Medvodah (pri Donitu) bo jutri odprt za nujno oddajo odpadkov.

dezurni@styria-media.si

poplave Poplave Slovenija Grozljive razmere v Medvodah Medvode, poplave GROZLJIVO Slovenija Medvode pod vodo, zaprta državna cesta

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.