Slovenija
78470 ogledov

V načrtu nova avtocesta, čez te občine naj bi šla

avtocesta Slovenija Facebook Avtocesta v Sloveniji.
Na srečanju so se župani iz štirih regij uskladili glede povezovalnega odseka avtoceste.

Na pobudo župana Laškega Marka Šanteja so se v zdraviliškem mestu srečali župani in županje devetih občin, skozi katere naj bi tekel povezovalni odsek avtoceste med Novim mestom in Celjem, načrtovan v sklopu tretje razvojne osi. 

Sodelovali so voditelji občin Laško, Celje, Hrastnik, Radeče, Sevnica, Mirna, Mokronog-Trebelno, Trebnje in Šentrupert. Naštete občine spadajo v štiri različne statistične regije: Dolenjsko, Savinjsko, Posavsko in Zasavsko.

"S podpisom smo se strinjali, da bomo sodelovali in prevzeli aktivno vlogo pri dogovarjanju z vlado, ko bodo pripravljali celotni projekt. Da pa ga pripeljemo do realizacije, bodo morale sodelovati vsaj še naslednje tri vlade," je za Zon povedal hrastniški župan Marko Funkl.

tretja razvojna os | Avtor: EC EC

Gre za povezovalni odsek med avtocesto A1 in A2. Prva teče od Kopra do Maribora, druga od Karavank do Obrežja. 

Avtocestna trasa tretje razvojne osi je razdeljena na tri dele. Prvi pelje od avstrijske meje preko Dravograda, Slovenj Gradca in Velenja do Žalca. Drugi del je navedeni odsek med Celjem in Novim mestom. Tretji del predstavlja odsek od Novega mesta preko Črnomlja do hrvaške meje.

Prav osrednji del tretje osi je zaradi hribovitega terena in različnih interesov občin na tem območju še najbolj oddaljen od gradnje.

Od Soluna do Kijeva

avtocesta Šentilj | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovensko avtocestno omrežje obsega pet avtocest in pet hitrih cest, katerih skupna dolžina je avgusta 2022 znašala 625 kilometrov.

Prvih 30 kilometrov štiripasovne avtoceste v Sloveniji, in obenem tudi v nekdanji Jugoslaviji, je predstavljal odsek Vrhnika–Postojna, ki je v uporabi od 29. decembra 1972.

Del slovenskega avtocestnega omrežja leži v smereh X. in V. panevropskega prometnega koridorja.

X. koridor poteka v smeri sever–jug preko Salzburga skozi Karavanke, Ljubljano, Zagreb, Beograd, Niš in Skopje do Soluna.

V. koridor poteka v smeri vzhod–zahod, v Slovenijo pride iz Benetk in Trsta ter teče skozi Koper, Ljubljano, Maribor, Budimpešto, Užgorod in Lviv do Kijeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • efranjo 21:50 27.februar 2024.

    ta čas ko bo cesta do kijeva?? malo sutra

  • johan 20:39 27.februar 2024.

    Ceste rastejo kot gobe po dežju. Sramota.

  • mihatirs 16:47 27.februar 2024.

    30 let prepozno

Sorodne novice