Slovenija
7 ogledov

V Nemčiji bo propadlo 30.100 podjetij

obup, stečaj, propad podjetja Sutterstock
Letos bo stečajev znova daleč več kot pred izbruhom krize, ko je njihovo število zdrsnilo na zgodovinsko nizko raven, kljub temu pa ne bo doseglo rekordne ravni iz leta 2009.

Število stečajev v območju evra se bo letos povečalo za štiri odstotke, še posebej v članicah na jugu Evrope, napovedujejo analitiki pri avstrijski kreditni zavarovalnici Prisma. V letošnjem prvem četrtletju je to območje z ničelno gospodarsko rastjo kolebalo na robu recesije in analitiki so prepričani, da je krivec za to gospodarski položaj na jugu Evrope, še posebej v Grčiji, Italiji in Španiji.

Največja rast stečajev na Portugalskem

Grčija bo po teh napovedih letos zabeležila rast števila stečajev domačih podjetij za 30 odstotkov na 1400, potem ko je ta številka že lani poskočila za 33 odstotkov. Obseg BDP se bo skrčil za 5,9 odstotka, precej bolje naj bi bilo leta 2013.

Najvišjo rast števila stečajev naj bi letos utrpela Portugalska, namreč za skoraj 50 odstotkov na 7100. Že lani je v tej državi propadlo 19,3 odstotka več podjetij kot leto prej. Letos naj bi se obseg BDP zmanjšal za dodatne tri odstotke.

Velike težave Španije in Italije

V sosednji Španiji, ki je prav tako v recesiji, se utegne število stečajev letos povečati za skoraj 20 odstotkov na 7000, potem ko je že lani zabeležilo približno 18-odstotno rast. Tamkajšnje gospodarstvo se bo letos soočilo s skrčenjem za 1,8 odstotka ter v letu 2013 še za dodatnega pol odstotka.

Prav tako se precejšnja rast števila stečajev napoveduje Italiji, namreč za 12 odstotkov na 13.555. Lani je Italija zabeležila rast stečajev podjetij za 6,1 odstotka. Italijansko gospodarstvo si bo po teh napovedih opomoglo šele sredi leta 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.