Slovenija
12044 ogledov

V noveli našli napako, prihaja do spremembe

Matjaž Han Žan Kolman/KPV
Na ministrstvu za gospodarstvo so začeli z zbiranjem popisov škode, ki je nastala v gospodarstvu. Minister je predstavil ukrepe.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je danes skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Lukom Mescem ter predstavniki ministrstva za finance srečal s predstavniki obrtno-podjetniške, gospodarske, trgovinske in turistično-gostinske zbornice ter Civilne zaščite glede blaženja posledic obsežnih poplav, ki so v začetku meseca prizadele državo.

"Sedaj je pomembno, da med seboj sodelujemo in izmenjujemo poglede glede najboljših možnih rešitev. Po vseh obiskih terena in prizadetih podjetij, nam je slika sedaj še bolj jasna. Ocenjujem, da je stanje še težje, kot smo si v prvih dneh predstavljali. Danes smo se z gospodarstveniki pogovarjali o čimbolj učinkoviti izvedbi ukrepov, da bo denar kar najhitreje prišel do prizadetega dela gospodarstva," je povedal Han.

Popis do 1. septembra

"Na gospodarskem ministrstvu bomo od danes naprej začeli ocenjevati škode v gospodarstvu, in sicer z oceno škode, ki je nastala na strojih, opremi, zalogi in predvsem zaradi izpada dohodka," je v izjavi po srečanju pojasnil Han. Po dogovoru z gospodarstveniki računajo, da bi škodo popisali do 1. septembra. Do tega dne imajo podjetniki čas, da na podlagi posebnega obrazca naredijo oceno škode, ministrstvo pa bo nato pripravilo sklep za sprejem na vladi, čemur bo sledil začetek izplačevanja škode.

Škodo na zgradbah podjetij bo ocenjevalo Ministrstvo za obrambo skupaj z občinskimi komisijami. Iz gospodarstva bodo morali javiti tudi to škodo.

Financirali bodo do 10 % škode

Trenutno velja, da bo ministrstvo sofinanciralo do 10 odstotkov škode, ki je nastala na strojih, prometu in zalogah. So pa zbornice prosile, da bi se ta delež zvišal. Za koliko bi se ta delež lahko zvišal, Han ni želel ugibati, saj je to stvar pogovorov na vladi.

  • Predsednik vlade se je danes srečal z župani, ki so mu prenesli več opozoril

V sprejeti noveli našli napako, zato bo prišlo do spremembe

Na srečanju so se pogovarjali tudi o pomoči samozaposlenim, kmetom in kulturnim delavcem. Kot je dejal minister, so ugotovili napako v sprejeti noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo bodo zato spremenili.

V skladu s trenutnim zakonom so do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, katerih prihodki bodo letos zaradi poplav v primerjavi z lanskim letom upadli za najmanj 50 odstotkov. Glede na to, da se upošteva izpad na letni ravni, in da so do konca leta samo še štirje meseci, bodo višino izpada znižali na 20 odstotkov, je predstavil Han.

Predlagali bodo moratorij za kredite, najete pred ujmo

Na gospodarskem ministrstvu bodo vladi predlagali tudi ukrep, ki ga je prvotno predlagala Banka Slovenije, in sicer moratorij za kredite, ki so jih podjetja najela pred nedavno ujmo. Minister je ob tem napovedal, da bodo ugodna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada za zagotavljanje likvidnosti na voljo predvidoma septembra.

Ministrstvo razmišlja tudi o možnosti zavarovanja predplačil, če podjetja ne morejo dobiti bančne garancije. V nadaljevanju pa bo ministrstvo v skladu s finančnimi možnostmi preučilo možnost izvedbe javnega razpisa za nabavo novih strojev in opreme ter drugih investicij, ki bodo omogočile obnovo oz. nadaljnji razvoj tako gospodarstva kot turizma na prizadetih območjih.

Skupaj z ministrstvom za delo so se dogovorili tudi, da bodo pospešili postopke zaposlovanja tujcev, pri čemer bo pripravljen obsežen seznam poklicev, na primer krovci, montažerji, inženirji. "Zavod za zaposlovanje bo v roku 10 dni dal dovoljenje, potem pa bodo imele upravne enote tri mesece časa za izdajo vse potrebne dokumentacije, tako da bomo nekaj delovne sile dobili tudi na tak način," je povedal Han. Kot je dodal, bodo spremembe tudi pri upokojencih in študentih, a bodo te spremembe naknadno podrobneje predstavili na ministrstvu za delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 15:28 16.avgust 2023.

    Dober gospodar svoje premoženje zavaruje in poskrbi za rezerve v primeru naravnih nesreč.

  • Antivaxer 15:20 16.avgust 2023.

    Luka Mesec-Mesečnik, je aktivist, politik, beri mešalec megle! Matjaž Han politik, trgovec! Bemti, res se nam ni potrebno bati za našo prihodnost!

  • Stampedo 14:18 16.avgust 2023.

    In kdaj bo prva preiskava vzrokov za takšne posledice? Zakaj se vzroki skrivajo pod "višjo silo"? Ni ta "božja sodba" odnos našega uničevanja narave?