Slovenija
26316 ogledov

V petek bo vreme burno: močan veter, toča, nalivi …

Vremenska napoved Arso
Vemo, da bo vremenski proces intenziven. Pričakujemo marsikaj, od močnega vetra do nalivov, tudi točo. A časovni potek je tudi danes, dan pred dogodkom, še dokaj nepredvidljiv, opozarjajo na agenciji za okolje.

"V petek bo vreme drugačno kot te dni. Že od včeraj se nad Alpami zadržuje vremenska fronta, ki bo šele jutri, v petek prešla naše kraje. Proces so meteorološki modeli kar dobro napovedali že v začetku tedna in ujeli 24-urno časovno okno, v katerem se bo to dogajalo. Po tej strani bi lahko rekli, da bo vremenska napoved za petek točna in predvidljiva in da nam ne bo povzročala težav," pravijo na agenciji za okolje.

Taka napoved bi bila pred desetimi ali dvajsetimi leti odlična, danes pa so pričakovanja precej večja.

"Od nas se pričakuje, da bomo napovedali, kdaj približno bo začelo deževati, koliko bo padavin, kako intenzivne bodo, kako bodo časovno in krajevno razporejene, ali bo vreme povzročalo težave v vsakdanjem življenju, morda tudi škodo – torej če bo toča, močni nalivi, morda močan veter… Tu pa postaja vremenska napoved za petek precej bolj nepredvidljiva in težavna," pravijo vremenoslovci agencije za okolje.

"Se bo začelo že zjutraj oz. zgodaj dopoldne? Se bo dež z nevihtami potem razširil nad vso Slovenijo ali bodo morda nekatera območja dlje časa brez dežja? Od tega bo odvisna tudi dnevna temperatura. Pričakujemo močan veter ob morju. Toda ali bo ta piš pri nas ali morda le južneje nad hrvaško Istro? Se bo vse skupaj končalo že do večera ali se bo nadaljevalo še v prvi del noči na soboto? Veliko je odprtih vprašanj. To so glavna vprašanja vremenske napovedi za jutrišnji dan. Modelski izračuni se razlikujejo prav v teh podrobnostih, ki pa v sedanjem času pravzaprav kljub vsemu niso več ravno podrobnosti. Modelski izračuni se spreminjajo tako od modela do modela kot tudi v posameznem modelu od izračuna do izračuna. Zaenkrat je torej očitno, da natančnejšega časovnega poteka jutrišnjega vremena še ne moremo predvideti," pravijo.

Svetujejo, da spremljate napovedi in radarsko sliko padavin.

Na tej povezavi lahko najdete trenutno verjetnost toče.

Vremenska napoved | Avtor: Arso Arso
Nad našimi kraji se bo v petek (jutri) zadrževala hladna fronta. Na sliki je prikazana napoved temperature na okoli 1500 m in tokovnice. Nad naše kraje bo pritekala vlažna in nestabilna zračna masa. Severni Jadran bo popoldne še pod vplivom toplih vetrov, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje. 

 

Vremenska napoved | Avtor: Arso Arso
Napoved sunkov vetra modela ALADIN. Za robne pogoje so bili uporabljeni rezultati modela ECMWF. Model za pozno popoldne (okrog 18. ure) napoveduje močnejše sunke severozahodnega vetra na naši obali in vzdolž zahodne obale Istre. Takšen scenarij je še vedno negotov, opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Beckerella
    Beckerella 00:55 02.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Tupamaros 15:18 01.avgust 2019.

    Naši vremenarji uporabljajo fake algoritme za modelske izračune in posledice teh so očitne. Da bi nekako zadeli prognozo naštejejo kar vse možne vremenske pojave.