Slovenija
12942 ogledov

V petek se bo prava zima šele začela in bo trajala vsaj dva tedna

Sneg
1/4
Prva polovica februarja bo v notranjosti Slovenije precej snežena.

"Po nadpovprečno toplem januarju se v petek začne prava zima," napovedujejo pri uradni meteorološki službe Agencije za okolje.  okolje. "Obdobje zimskega vremena bo trajalo vsaj prva dva tedna februarja. Prvo pošiljko kar obilnih snežnih padavin pričakujemo v petek, ko se bo nad našimi kraji hladna fronta, v severnem Sredozemlju pa se bo poglobil ciklon. To je prava kombinacija za obilne padavine pri nas, ker bo dovolj hladno, bo snežilo tudi po nižinah. Snežiti bo začelo najprej na severu države, čez dan tudi že v osrednjem delu, najkasneje pa bo dež prešel v sneg na jugu."


Razen po nižinah Primorske, bo po napovedih Agencije za okolje potrebno povsod v roke vzeti lopato. "Zares obilno pošiljko pričakujemo predvsem ponekod na Gorenjskem in Notranjskem," pišejo pri Arso. "Sneg bo po nižinah moker, težave pričakujemo predvsem v prometu, ponekod se lahko pojavijo tudi snegolomi. Občutno se bo povečala nevarnost snežnih plazov."

OPOZORILO

Na spletni strani Arso opozarjajo pred obilnim sneženjem, saj bo v petek dopoldne dež od severa prehajal v sneg tudi po nižinah. Najbolj intenzivno sneženje pričakujemo sredi dneva in popoldne. Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem, več kot 40 cm, v večjem delu osrednje Slovenije pa več kot 25 cm. Sneg bo moker in lahko povzroča težave predvsem v prometu.

Oranžno opozorilo pred obilnim sneženjem | Avtor: Meteo.si Meteo.si

Trije scenariji

Poudarjajo, da napoved vremena ni čisto črno bela, saj se meteorologi ukvarjajo z verjetnostjo za dogodek. "Meteorološki modeli izračunavajo različne možne scenarije, v napovedi objavimo najbolj verjeten scenarij," poudarjajo pri Arso. "Na slikah so prikazani trije scenariji za količino snežnih padavin do sobote zjutraj. Najbolj verjeten (povprečen), ter obe skrajnosti (maksimalen in minimalen)."

Sneg Vreme Slovenija Podrobnejša napoved glede petkovega sneženja

V nedeljo po napovedih Arsa sledi prehodno suh in hladen dan, v prihodnem tednu pa pričakujemo hladne dneve z občasnim sneženjem, skratka prava zima bo prišla v naše kraje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • stary1 09:20 02.februar 2018.

    Pritisnit bi moral zelo hud mraz da bi pobralo vse komunajzerje in šolske sindikaliste,,

  • Avatar jezeran
    jezeran 18:26 01.februar 2018.

    končno zima, če ne nas bo poleti mrčes pojedel ....

  • blayo 16:24 01.februar 2018.

    Prava zima? Skoraj dva tedna???? Včasih je... mah brezveze, škoda časa.