Slovenija
739 ogledov

"V politiki isti obrazi. In vsi se mi zdijo podkupljivi"

Bedrana Ahmić Suzana Kos
Bedrana Ahmić. 25-letnica, katere največja želja je imeti svoje stanovanje in svoj mir. Politikov po njenem mnenju narod ne zanima prav dosti, ampak predvsem lastni interesi.

Čeprav menite, da med možnimi izbirami za volitve ni nobene pametne in da so med kandidati večinoma stari obrazi, pravite, da boste vseeno šli na volitve.
Meni se res zdijo vsi ista banda, vedno se pojavljajo isti ljudje, samo stolčke si menjujejo.

Kaj bi morala nova vlada najprej narediti, da bi nam bilo bolje?
Ne razumem, kako so lahko šla podjetja, ki so imela kakovostne izdelke, za katere so se kupci zanimali, v stečaj. Takšna – nekdaj uspešna podjetja bi z vladno oziroma proračunsko pomočjo znova obudila k življenju, zagnala bi proizvodnjo. Med drugim novogoriški Mip.

Kako pa bi potem to šlo – bi bila vlada oziroma država solastnica teh podjetij?
Odvisno od tega, kako bi se dogovorili. Pa saj to ni bistveno! Pomembno je, da ljudje spet dobijo delo, da se lahko preživljajo. Nekakšen način formalizacije te finančne injekcije bi se že našel.

Do česa ste v delovanju naše države še kritični?
Naša država preveč daje za socialo; poznam veliko mladih, ki bi lahko šli delat, pa dobivajo socialno podporo in so raje doma. In kako to gre? Posameznik se prijavi na zavod za zaposlovanje, enkrat ga pokličejo na razgovor za službo, to zavrne in tako dobiva podporo. Pristojne inšpekcije bi morale biti dejavnejše, podporo pa bi morali dobivati res samo tisti, ki so do nje dejansko upravičeni. Ne pa da se podpira tudi dejanske lenuhe.

Kaj pa menite o predlogu zvišanja nekaterih davkov?
Dodatno bi obdavčila predvsem luksuz.

In kaj je za vas luksuz?
To so dobri avti, vile, barke, velika zasebna podjetja ...

V Franciji so najbogatejši sami predlagali, naj jih dodatno obdavčijo.
To se mi zdi pošteno, saj bogati več kot toliko denarja ne morejo porabiti.

Kdo, menite, je pri nas bogat?
Bogataši so tisti, ki imajo na računu velike vsote denarja; tisti, ki ima dva tisoč evrov neto plače, ni bogat – to je samo plača, s katero glede na cene v naši državi predvsem spodobno preživiš.

Kako ocenjujete delovanje sodišč, policije ...?
Meni se zdijo vsi podkupljivi. Obsojeni so mali lopovi, tisti, ki so kradli milijone, pa se mirno sprehajajo naokoli. Poznam primer, ko so hoteli nekoga zaradi neporavnane prometne globe v višini 42 evrov peljati celo v zapor. Po televiziji pa gledamo številne primere hišnih preiskav, iz katerih se ne izcimi veliko. Roka pravice do vseh ne seže enako. Pa tako majhna država smo – lahko bi bili uspešni, a imamo na položajih, na primer v parlamentu, večinoma ene in iste obraze.

Ampak te ljudje volite.
Ja, saj ravno v tem je težava; očitno si pošteni ne upajo kandidirati, prav tako ne mladi in izobraženi z novimi idejami.

Kako živite?
Težko. Stara sem 25 let, živim v petčlanski družini, delava samo mama in jaz, oče čaka na invalidsko upokojitev, sestra pa je na porodniškem dopustu. Stanovanja si ne morem kupiti, ker ne morem dobiti kredita. Ko gledam v svojo prihodnost, se zgrozim ...

Ali morebiti razmišljate o odhodu v tujino?
Ne, ker se mi zdi, da je tukaj lepo živeti. Počutim se varno. Edino, kar se mora spremeniti, je naša politika; več bi morala dati na ljudi, manj gledati nase in se manj ukvarjati s seboj.

Česa si najbolj želite?
Želim si imeti svoje stanovanje, svoj mir in samostojnost.

Koga boste volili?
Vsekakor levico.

Zakaj vas desnica moti?
Ker se mi zdijo pohlepni in gledajo le, kje bi kaj vzeli.

Levica pa je drugačna?
Levica, mislim predvsem na SD, se mi zdi bolj poštena; zdi se mi, da malo bolj gleda na narod in ne le na svojo rit.

Komentarjev 19
  • rogg 11:29 21.november 2011.

    A desnica nam bo pa dala? Kaj nam bo dala? Bedaki. Levica in Desnica gledajo samo na svoje preživetje. Nekaj vmes se pa ne prime. Ni nam pomoči.

  • JohnSmith30699 22:57 20.november 2011.

    levica?!?! HalooO! Sicer pa čefurji kar volte tega paglavca! To je problem v sloveniji da je te juznjaske ........ne bom dokončal!

  • Bedrana Ahmić 18:52 20.november 2011.

    S tem sem hotela povedati da nimamo nobenih naravnih katastrof, ubijalcev, posiljevalcev, norcev, itd. So, sam jih je malo, če spremljaš medije in kaj se po svetu dogaja, je tukaj zares lepo in varno ! Se ne strinjaš?Lp