Slovenija
8075 ogledov

V rdečih regijah prihaja do sprememb

Gostinski lokal v času koronavirusa Profimedia
Po tem, ko sta se na seznamu rdečih regij v petek znašli še dve, ki ju do tedaj niso omenjali, danes na teh območjih začenjajo veljati nove omejitve.

S 17. oktobrom stopajo v veljavo ukrepi iz odloka, ki ga je pred tremi dnevi sprejela vlada. V rdečih regijah, teh je po podatkih NIJZ devet, tako danes začnejo veljati omejitve delovanja za gostinske lokale, trgovine, frizerske in kozmetične salone ter zaprte rekreativne objekte. 

Rdeče regije so tiste, v katerih je število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh preseglo število 140 okuženih na 100.000 prebivalcev. 

V rdečih regijah se tako zapirajo gostinske dejavnosti v gostinskih obratih. Gostinska dejavnost v hotelih, motelih, penzionih, prenočiščih, gostiščih, hotelskih in apartmajskih naseljih, planinskih in drugih domovih, kampih, prostorih za goste pri sobodajalcih, na kmetijah ter v marinah je dovoljena le za goste, ki prenočujejo v omenjenih obratih, in sicer med 6.00 in 22.30. Dovoljena je le sedeča postrežba z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva. 

V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno le dostava hrane in pijače ali osebni prevzem. 

Prepovedano je tudi ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. 

V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko hkrati le ena stranka. 

V rdečih regijah veljajo tudi druge omejitve, ki so stopile v veljavo že v petek. Med drugim so tako prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi. Maske je treba nositi tudi na odprtih javnih krajih. Prepovedano je prehajanje iz rdeče regije, razen če gre za eno od enajstih predvidenih izjem.

Rdeče regije | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

policija nadzor Slovenija Sedem pomembnih vprašanj in odgovorov o novih ukrepi

Kaj pa v oranžnih regijah?

V oranžnih regijah se število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omeji na 20 m2 na posamezno stranko. 

Gostinski lokali lahko obratujejo med 6. in 22.30. 

Veljavnost ukrepov se bo spreminjala glede na zadnje objavljene podatke NIJZ o stopnji okužb v posamezni regiji. NIJZ bo te podatke objavljal predvidoma vsak četrtek na spletni strani in v uradnem listu. 

Ljudje z maskami Slovenija Zakaj so maske obvezne povsod na prostem? To sta resnična razloga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lulibuc 18:41 17.oktober 2020.

    Pa jebite se vi in vaša covid zarota.