Slovenija
53 ogledov

V Ruandi lažje poslovati kot pri nas

električarja Shutterstock
V četrtni držav je podjetnikom lažje kot pri nas. Slovenija na lestvici Svetovne banke pada.

Slovenija se je na lestvici Svetovne banke "Ease of doing bussnies“, ki ocenjuje, kako enostavno je poslovati v državi uvrstila na 50. mesto izmed 189. držav. Od lanskega leta pa smo padli še za pet mest. Na najvišja mesta so se uvrstile Singapur, Nova Zelandija, Hong Kong, Danska in Južna Koreja. Pred nami pa je na primer še vedno ostajajo tudi Ruanda, Savdska Arabija in Katar.

Najslabše se je Slovenija uvrstila na področju sodnega izvrševanja pogodb, kjer smo zasedli neslavno 122. mesto, med zadnjimi – na 112. mestu – pa smo tudi pri kreditiranju podjetji. Med vsemi karakteristikah, po katerih Svetovna banka pripravlja indeks, pa smo se v primerjavi z lanskim letom bolje odrezali le pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, kjer smo po lestvici napredovali za dve mesti, kar nas uvrsti na 90. mesto.

Komentarjev 2
  • spenjac 13:35 30.oktober 2014.

    Bistven problem je plačilna nedisciplina, torej so problem ljudje, ne zakonodaja. Problem je tudi država sama, ker je največja nategunka (ker pač v njenih organih sedijo nateguni). Drugače pa, vso srečo tistim, ki se odločite za poslovanje v Ruandi, gotovo boste obogateli;)

  • miho 10:04 30.oktober 2014.

    V državah, kjer vlada diktatura ali šeriatsko pravo, vlada red. Zato je lažje poslovati v Savdski Arabiji in Katarju kot pri nas. Žalostno, ampak resnično. Slovenci smo toliko zagledani v svoje pravice, da se naša demokracija na mnogih področjih že ...prikaži več sprevrača v anarhijo, brez kakršnegakoli reda. V Nemčiji velja "Ein Mann, ein Wort" - en moški, ena beseda. Žal tega v Sloveniji ni.