Slovenija
2198 ogledov

V Sloveniji je 235 pogrešanih

Iskanje pogrešane osebe Arhiv EPRS
V Sloveniji je trenutno pogrešanih 235 oseb, med njimi tudi mladoletniki. Na seznamu pogrešanih oseb so tudi ljudje, ki jih pogrešajo več kot trideset let.

V Mariboru v zadnjih dneh teče iskalna akcija pogrešanega Domna Simoniča, ki je izpred mariborskega Štuka izginil neznano kam. Trenutno je v Sloveniji 235 pogrešanih oseb, odraslih in mladoletnikov. Starostna struktura pogrešanih se v zadnjih letih ni spremenila. Beležijo pa večji delež pogrešanih oseb moškega spola.

Po podatkih policije se med 60 in 70 odstotkov pogrešanih samih vrne domov. Policija jih najde približno 10 odstotkov. Pri iskanih mladoletnih osebah in otrocih je odstotek tistih, ki jih najde policija, med 50 in 60 odstotkov. Približno 15 odstotkov pogrešanih najdejo mrtve, bodisi zaradi samomora bodisi so omagali, opešali ali doživeli nesrečo. "Okoli en odstotek primerov je takih, kjer so pogrešane osebe žrtve različnih kaznivih dejanj," je povedal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. 

"Zmotno je mišljenje, da je glavni element za status pogrešane osebe časovni dejavnik odsotnosti iz okolja," je poudaril Menegalija. Pomembno je, da gre za nenadno in nepričakovano odsotnost iz kraja, kjer je oseba dotlej prebivala. Odsotnost mora biti daljša od običajne in nepojasnjena. 

Kdaj ukrepati?

Nekajurna odsotnost odrasle osebe, ki je odšla v mesto in kjer ni prisotnih nobenih drugih sumljivih ali nenavadnih okoliščin, ni nujno primer pogrešane osebe. Povsem drugače je v primeru starejše osebe, ki je odšla na sprehod v naravo, in se do teme ni vrnila domov. Posebna pazljivost je potrebna v primeru otrok. "Ko obstajajo okoliščine, ki nakazujejo pogrešanje otroka, je treba ukrepati takoj," poudarjajo na policiji. 

Pogrešano osebo lahko prijavi vsakdo, ki to osebo pozna in lahko posreduje relevantne podatke. Ob soglasju svojcev se podatki in fotografija pogrešanega objavijo tudi na spletni strani policije in v medijih. V primeru, da obstaja sum kaznivega dejanja, se v primer vključijo kriminalisti. Če je treba izmenjati podatke s tujimi varnostnimi organi, steče mednarodno policijsko sodelovanje (Interpol, Europol). 

Na policijo z vsemi podatki

V prvi fazi lahko svojci sami preverijo, ali se pogrešana oseba nahaja pri prijateljih ali sorodnikih. Preverijo naj, ali je dosegljiva na mobilni telefon, ali jo je na območju, kamor je šla, kdo videl. Če se okoliščine ne ujemajo, je treba zadevo prijaviti policiji na številko 113. Nato naj se z vsemi podatki in fotografijami zglasijo na najbližji policijski postaji. 

Po prejemu obvestila policija oceni, ali je treba iskalno akcijo izvesti takoj in koga vse je treba vključiti v iskanje. Kadar se išče nenevarno pogrešano osebo, se lahko v iskanje vključi vse, ki so pripravljeni sodelovati. Pregleda se določeno območje, objekte in praviloma v dnevnem času izvede iskalno akcijo.

Če oseba ni izsledena, se akcija ponavlja toliko časa, dokler je še smotrno. Ko temu ni več tako, policija nadaljuje z izvajanjem aktivnosti s klasičnimi operativnimi in drugimi ukrepi. Dlje kot je nekdo pogrešan in več podatkov kot je že bilo zbranih, manjša je intenzivnost iskanja, saj se krog nepreverjenih podatkov o pogrešanem zmanjšuje. 

spletna stran policije pogresani | Avtor: policija.si policija.si

Mladoletniki se največkrat vrnejo sami

Vzroki za odhod mladoletnikov od doma so različni, težave v šoli, nasilje v družini, raziskovanje. "Mladoletniki se vrnejo domov največkrat kar sami, ali pa jih izsledijo starši v zelo kratkem času, pogosto še istega dne. Beležimo tudi primere, ko so mladoletniki pogrešani dalj časa, vendar le redko več kot nekaj dni," je pojasnil Menegalija.

Največkrat se zatečejo k prijateljem, stricem, tetam in babicam. "Izkušnje imamo, da starejši mladoletniki pobegnejo od doma tudi zaradi večje potrebe po svobodi, želji po dogodivščinah in se odpravijo recimo na morje ali v kakšen bolj oddaljen kraj. V takšnih primerih gre bolj za starejše mladoletnike, ki izvedejo beg največkrat v skupini prijateljev." 

Pri starejših osebah so vzrok za pogrešanje navadno zdravstveni razlogi, kot so demenca in razna bolezenska stanja. Osebe so lahko pogrešane tudi zaradi izvršitve samomora, ker so doživele nesrečo, lahko pa tudi zaradi finančnih težav ali drugih razlogov. 

Pogrešana od leta 1982

Na seznamu pogrešanih oseb, ki je dostopen na strani policije, so nekateri pogrešani že več deset let. Najstarejši primer pogrešane osebe sega v leto 1982. 

Koliko časa so ljudje pogrešani, je odvisno tudi od vzroka za odhod pogrešane osebe. "Lahko gre samo za obdobje nekaj dni, ko minejo 'razlogi' za izginotje oz. je v tem času najden s strani policije, če pa gre za drugi vzrok izginotja, je ta čas lahko tudi daljši, preden se oseba pojavi ali najde. Največji del pogrešanih oseb se vrne po dveh do treh dneh, manjši del v nekaj tednih, v obdobjih daljših od nekaj mesecev ali let pa je teh primerov bistveno manj oz. so to le posamični primeri." V zadnjih desetih letih je bilo nekaj primerov, ko so pogrešano osebo našli po daljši odsotnosti. Natančne številke ni, saj policija te statistike ne vodi, gre pa za manjše število. 

Statistični podatki o pogrešanih odraslih osebah in mladoletnikih




Komentarjev 3
  • malonaokoli 08:08 06.marec 2016.

    tole izginotje mi je popolnoma nerazumljivo, če gre za mentalno zdravo osebo...bolj verjamem da je to načrtovana odločitev...izginiti za vedno...lahko pa obstaja tudi kakšen nori morilec ki zbira trofeje.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:52 05.marec 2016.

    Predvidevam da je premal je policistov da bi se lahko temu bolj posvečali na daljši čas.

  • Avatar Leon
    Leon 12:29 05.marec 2016.

    Takšne številke pogrešanih ,pomenijo, da jih po tednu dni dokler je zadeva vroča za novinarje sploh več ne iščejo . Nekatere izjave vladnih organov na to temo so zaskrbljujoče .