Zdravje
2680 ogledov

V Sloveniji zmanjkuje najosnovnejših otroških zdravil

bolezen Profimedias
Še ena posledica epidemije covida.

Zdravila Calpol, ki se pri otrocih uporablja za zniževanje telesne temperature in lajšanje bolečin, v slovenskih lekarnah ni mogoče dobiti že več tednov. Težave s preskrbo se pojavljajo že od jeseni. Posledično zmanjkuje sirupa Daleron, ki ga izdeluje Krka. Po zadnjih informacijah naj bi bil Daleron v lekarnah spet dostopen.

Agencija za zdravila ni ukrepala

Agencija za zdravila (JAZMP) poroča, da je pri Calpolu in Daleronu motnja v preskrbi, za Calpol od 10. februarja, za Daleron pa od 6. maja. Ker so na trgu zamenljiva zdravila, v agenciji niso ukrepali. Za bolne otroke so na voljo svečke, ki vsebujejo paracetamol, in sirupi z ibuprofenom, ki pa so malenkost močnejši od farmacevtskih proizvodov s paracetamolom.

Viroze še na pohodu

Pediatri opozarjajo, da letos otroci zbolevajo pogosteje kot lani, razlog pa je izolacija in posledično neprekuženost. Viroze, ki se ponavadi končajo pozimi, se vlečejo daleč v pomlad, tako denimo še vedno razsajajo črevesne viroze. 

V Lekarni Ljubljana so STA potrdili, da zdravila Calpol (obeh jakosti zdravila) na slovenskem trgu primanjkuje od marca: "Glede na posredovane informacije s strani dobavitelja se predvideva, da bo ponovno na voljo konec junija ali v začetku julija."

Zmanjkuje tudi antibiotikov

Pediatri poročajo, da zmanjkuje tudi drugih zdravil za otroke, občasno kapljic za oči, železovega preparata praška Singular in antibiotikov Ospamox in Hiconcil. Ospamoxi bo predvidoma na voljo prihodnji teden, Hiconcil pa šele julija. Lekarne so zato povečale zaloge Ospamoxa.

"Tu so še pritiski na cene"

Na Lekarniški zbornici Slovenije (LZS) priznavajo, da so težave prisotne na evropski ravni, da se s tovrstnimi težavami srečujejo v celotni Evropski uniji in da je to posledica tega, da je večina zdravilnih učinkovin in zdravil proizvedena zunaj EU-ja, pretežno v Aziji. Covid je pomanjkanje še povečal, saj so se pojavljale težave pri dobavah in transportu. Slovenija ima pri tem še eno težavo. "Tu so še pritiski na cene, v Sloveniji pa zakonska obveza bolnišnic, klinik in javnih lekarniških zavodov, da zdravila nabavljajo po postopkih, ki jih določa zakonodaja, ki ureja javno naročanje,” poudarjajo pri LZS.

 

Komentarjev 1
  • anica00 17:52 20.maj 2022.

    Važno , da je Covid cepiva na pretek.