Slovenija
2284 ogledov

V Slovenijo največ okužb vnesemo iz Hrvaške

Plaža Hrvaška morje zrće Pixsell
Slovenija je spet postala po epidemioloških kriterijih varna država.

Največ okužb je med mladimi

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno relativno ugodne, zadnji dan je bilo 10 primerov okužbe z novim koronavirusom. Nekaj več je primerov, vnesenih iz tujine, največ iz Hrvaške, manj pa lokalnega prenosa okužbe, je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Največ okužb je med mladimi. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je tako v Sloveniji spet padla pod 10.

Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav pa po en primer okužbe z novim koronavirusom. Največ naših prebivalcev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila epidemiologinja. Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila.

slovenija 22.12.10 voda, odklop vode, neporavnan racun, umivalnik, umivanje rok, Covid-19 Zdravje Tako Slovenci ravnamo, ko gre za osnovne ukrepe

zrče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pred dopustom je dobro preveriti razmere

Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Pametno je tudi preveriti seznam varnih držav, saj se je nedavno spremenil, nekatere države, ki so se uvrščale na rumen seznam, so zdaj padle na rdečega.

policija Slovenija zaščitne maske Slovenija Pazite, kam potujete, na rdečem seznamu pet novih držav

Skupna nabava cepiva

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oz. podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU, je še spomnila Grgič Vitkova.

V četrtek so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 okužb, po dve v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici. V bolnišnicah zdravijo 24 bolnikov s covidom-19, štiri v intenzivni terapiji. Iz bolnišnice so odpustili enega.

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Covid-19: Včeraj novi primeri, vseh okuženih pri nas že 2.233

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 20:01 07.avgust 2020.

    dajte že levičarski upokojeni hipnotiziranci nehajte s tem zaprtjem meje. a smo slovenci že imuni? ne hodimo na morje, ker bi bili zaljubljeni v hrvate, ko pa na tv kažejo prizore iz naše obale, ne grem niti če mi dajo ...prikaži večo vse zastonj. glede na to, da cele dneve visite na tem portalu in komentirate, pa vas naj boli k..., kam kdo potuje za svoj denar.

  • stromar 16:15 07.avgust 2020.

    Zapreti meje z vsemi sosedi

  • Ender3 16:15 07.avgust 2020.

    Naši se izogibajo rdeča barve, kako naj torej razglasijo sosedo z nevarno. Zanimivo bo videti kulminacijo dogotkov, ko boda naši preštevali samo tiste, ki imajo kockast virus korone. To bo še veselo.😌😎