Slovenija
186636 ogledov

V sredo izredno izplačilo 640 tisoč ljudem

Štetje denarja, evri Profimedia
Prejeli bodo od 58 do 182 evrov.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo v sredo, 20. decembra, izplačal zimski letni dodatek upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil. 

Letni dodatek za upokojence bo znašal od 58 do 182 evrov, izplačan pa bo v petih razredih. Tisti z višjo pokojnino bodo prejeli manj dodatka. Pri nadomestilih iz invalidskega zavarovanja bo izplačan v treh razredih in bo znašal od 58 do 102 evra.

Zimski letni dodatek, ki se ga je prijelo tudi ime upokojenska božičnica, je bil določen v višini 40 odstotkov letnega dodatka za upokojence. "Zimski letni dodatek je rubljiv prejemek, od katerega se obračuna tudi akontacija dohodnine," opozarjajo na Zpizu.

Kdor bo pravico do letnega dodatka za leto 2023 pridobil kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj, mu bodo dodatek izplačali z aprilsko pokojnino. 

Upokojenci so sicer z novembrsko pokojnino prejeli tudi dodatek v višini 1,8 odstotka odmerjene pokojnine, ki se mu uradno reče povečan del prejemkov, a to pri določitvi višine letnega dodatka ni pomembno. Zimski letni dodatek bo izplačan v višini 40 odstotkov letnega dodatka, ki je bil izplačan junija, odmeril pa se je od junijske pokojnine. Če ste pozabili, koliko je znašal in koliko dodatka boste prejeli zdaj, morate upoštevati oktobrsko pokojnino (ta je bila enaka kot junijska, od katere se je odmeril letni dodatek) in ne novembrske ali pa novembrsko izplačilo pomnožiti z 0,9823, lahko pa tudi letni dodatek, ki je bil izplačan poleti, pomnožite z 0,4.

V četrtek, 28. decembra, bo izplačana decembrska pokojnina. Tudi decembrska pokojnina bo izplačana z dodatkom v višini 1,8 odstotka, ki ga je vlada uvedla zato, da je zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe presegla 700 evrov, kar so obljubili. Koliko upokojencem prinaša dodatek, lahko preverite v spodnji tabeli.

Januarska pokojnina bo prihodnje leto prvič predčasno usklajena, od oktobrske bo višja za 8,2 odstotka, kolikor naj bi po napovedih znašala redna februarska uskladitev. Povišica se bo namreč izračunala od odmerjene pokojnine brez 1,8-odstotnega dodatka, ki je bil izplačan novembra in ki bo izplačan decembra.

Kaj prinaša predčasna uskladitev, lahko preverite v spodnji tabeli.

Februarja se bodo pokojnine redno uskladile skladno z zakonom, torej s 60 odstotki rasti plač letos in s 40 odstotki letošnje inflacije.

Trenutni izračuni kažejo, da se bodo pokojnine zvišale bistveno bolj kot socialni transferji, ki se uskladijo le z inflacijo. Pokojnine naj bi se zvišale za 9,2 odstotka (manjka še kar nekaj podatkov), socialni transferji pa za 4,9 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 18.december 2023.

    Kdor je delal tudi z glavo,mu na starost ni hudo

  • sandi76 19:02 17.december 2023.

    Kot vedno, levaki skrbijo za uravnilovko. Tisti , ki so vplačevali manj, dobijo več. Kje je tu logika ?

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:46 17.december 2023.

    ...sklad. Če bi znali gospodariti, bi bilo dovolj denarja za dostojne pokojnine in še kaj drugega. O tem kaj napišite, če ste sposobni za kaj takega!!!