Slovenija
4130 ogledov

V tej smeri se po Sloveniji širi omikron

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Novi pozivi javnosti. Tako se širi omikron.

Epidemiologi pozivajo slovensko javnost k udeležbi na Dnevih cepljenja, da bi dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk koronavirusne različice omikron. 

"Študije so pokazale, da imajo osebe, ki so nedavno prejele tretji, poživitveni odmerek cepiva, za kar 88 odstotkov zmanjšane možnosti, da bodo ob okužbi z različico omikron potrebovale bolnišnično zdravljenje. Z vsakim odmerkom cepljenja ojačamo našo imunost pred koronavirusnimi okužbami in s tem zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni," je v izjavi za medije v Mariboru pojasnil vodja tamkajšnjega NIJZ-ja Zoran Simonovič.

Zanesljivih podatkov, da naj omikron ne bi povzročal hospitalizacije večjega števila ljudi, po njegovih besedah ni. Takšne domneve namreč prihajajo le iz držav z visoko precepljenostjo prebivalstva, med katerimi pa ni Slovenije. Zato ni mogoče napovedati, kako bo potekal ta izbruh pri nas, je povedal Simonovič.

V tej smeri se širi

V Sloveniji se omikron širi z zahoda proti vzhodu države. V Podravju se trenutno okoli 50 odstotkov okužb nanaša na omikron, v prihodnjih dneh pa je pričakovati naraščanje tega deleža in posledično večjo rast števila okuženih.

"V zelo kratkem časovnem intervalu bomo doživeli veliko število obolelih in veliko število tistih, ki bodo zaradi kontaktov odsotni. Preprečiti moramo, da bi nam zato padlo delo v kritični infrastrukturi, od katere smo dnevno odvisni. Če bomo pustili virusu, da se nekontrolirano širi, se nam lahko zgodi prav to," je dodal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik. "Dnevi cepljenja so namenjeni temu, da to preprečimo," je dodal.

"Kar smo se do zdaj naučili, je, da to epidemijo lahko obvladamo samo z ustrezno precepljenostjo in spoštovanjem osnovnih epidemioloških načel, torej da nosimo zaščitno masko, predvsem v zaprtih prostorih, da se ne družimo z velikim številom ljudi, še posebej v zaprtih prostorih, da si razkužujemo roke in da vzdržujemo razdajo," je še povedal.

V prejšnji takšni akciji pred božičem je bil v mariborskem zdravstvenem domu velik odziv, zato tudi tokrat pričakujejo višjo udeležbo kot v ostalih dneh.

Potek cepljenja

Dnevi cepljenja bodo potekali v četrtek, petek in soboto od 8. do 20. ure v njihovem cepilnem centru na Jezdarski v Mariboru. Izvajali jih bodo tudi v okoliških občinah, kjer je bil v prejšnji akciji najboljši odziv (Miklavž, Ruše, Selnica, Rače, Šentilj, Duplek), ter v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor od 8. do 20. ure na cepilnem mestu pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

V enakem terminu bo akcija na Ptuju. Ker je v Spodnjem Podravju teren precej razpršen, so se po besedah direktorice Zdravstvenega doma Ptuj Metke Petek Uhan odločili v bolj oddaljene kraje poslati tudi mobilne enote. V četrtek bodo tako v občinah Podlehnik, Gorišnica, Markovci, Kidričevo in Majšperk, v petek pa še v občinah Zavrč in Žetale. Ob tem posebej poudarja, da od tega tedna naprej cepljenja na Ptuju ne opravljajo več v kulturnem domu Breg, pač pa jih izvajajo v drugem nadstropju zdravstvenega doma.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Neverjetni primeri v UKC. Pogoj PCT zavračajo tudi takšni pacienti. covid-19 Ljubljana Slovenija IJS Zdravje Najnovejša napoved za covid-19 v Sloveniji: "Dovzetna še četrtina prebivalstva"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Ender3 18:10 11.januar 2022.

    Takšni "odmevni" članki se danes kar vrstijo 😌 Slutit je, da gre nekaterim zelo za nohte. Očitno globalni scenarij snovalcev ne gre v smer, ki so se ga želeli. So pa na obolelih in preminulih nekateri finančno pridobili in postali ...prikaži več še bolj bogati. Za njih ima, samo denar neko vrednost, zdravje, življenja sodržavljanov pa veliko manj, ali nič.