Slovenija
758 ogledov

V tem času krožijo tudi pozitivne zgodbe

1/3
Med vsemi negativnimi zgodbami smo te dni priča tudi bolj pozitivnim, ki kažejo na to, da je lahko Slovenija enotna.

Čeprav v Sloveniji te dni vlada negativna klima, povezana s slabim epidemiološkim stanjem, svoje pa doprinese tudi turobno vreme, zgodbe, ki krožijo po družbenih omrežjih, delujejo optimistično.

Ni malo takih, ki hvaležnost in spoštovanje do zdravstvenih delavcev, izkazujejo z donacijami hrane in pijače ter ostalih materialnih dobrin. Čeprav številni gostinci zaradi krize tudi sam dihajo na škrge, ne mine dan, da bolnišnice ne bi prejele paketov z njihove strani.

dobrodelna akcija | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Veliko je tudi takih, ki se ne želijo izpostavljati ter zgolj pokličejo in zdravstvenim delavcem povedo, da so ponosni na zaposlene ter jim dostavijo pakete, povedo na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCLJ). Marsikdo se jim zahvali tudi v pisni obliki.

Pred kratkim so prejeli veliko pošiljko, ki so jo organizirali v župniji Bizovik in do katere je prišlo spontano. Kot je dejal Peter Bergant, so se prejšnji teden dogovorili, da se bodo zahvalili vsem, ki skrbijo za bolnike. "Kdor bi želel na ta način sporočiti, da smo jim hvaležni, naj prinese tisto, kar bi jim rad podaril pred trgovino v Bizoviku. Prinesite predvsem kupljene dobrote: pecivo, kavo, čaj, sadje, … Posebej zaželene so brezalkoholne pijače," je v sporočilu sofaranom Bizovika zapisal Bergant.

V UKC LJ so se krajanom Bizovikaza donacijo zahvalili z videoposnetkom, v katerem je zaposleni Anže Jerina izjavil: "To izkaže res neko dobroto človeka in pozitivo. Vsi smo skupaj v tem -  v tem primeru vsi prebivalci Slovenije oziroma celega sveta - in to je zelo lepa gesta."

Presenečenje je bilo še eno v nizu številnih sporočil podpore in spodbude, ki jih te dni prejemajo zaposleni v zdravstvu. Vsako jim poleg fizične prinaša tudi moralno energijo. "Zdravstveni delavci lahko pomagamo samo toliko, kot nam pomaga skupnost, ki stoji za nami," so pod objavo posnetka na družbenem omrežju facebook še zapisali na UKC LJ.

Donacije tudi drugod po Sloveniji

Sodelovanja in izkazovanja hvaležnosti je veliko, kar bolnišnicam po Sloveniji veliko pomeni. Nekateri zahvale redno objavljajo na svojih družbenih profilih. "To so pozornosti, ki so vredne največ. Vsakokrat, ko nekaj prinesemo na najbolj izpostavljene 'covid oddelke', urgentne centre in tudi drugam, so zaposleni veseli. Že v prvem valu je bilo omenjenih donacij veliko, v drugem valu pa jih res nismo pričakovali. Zavedamo se, da stanje traja predolgo in ljudje vse težje živijo, zato jih niti prosili nismo,"  so nam dejali v Splošni bolnišnici Jesenice.

"Ko verjamete v ljudi, lahko ti naredijo nemogoče." (Nancy Dornan) Mi verjamemo v vas, kot vi verjamete v nas. Skupaj...

Objavil/a Splošna bolnišnica Jesenice - uradna stran dne Sreda, 11. november 2020

Praksa številnih donacij iz spomladanskega vala se v Splošni bolnišnici Celje nadaljuje tudi v jesenskem valu, ko še vedno prejemajo donacije različnih izdelkov; od hrane, pijače, kozmetičnih pripomočkov,  do nogavic, brisač, ipd., ki jih podjetja podarjajo zaposlenim na covid bolnišničnih oddelkih. "Sedaj so nas ljudje in podjetja poiskali sami in nas skoraj dnevno presenetijo. V zadnjih štirinajstih dneh smo bili tako priča osmim različnim donacijam, ki res polepšajo dneve. Donacije z veseljem sprejmemo in jih razdelimo po covid enotah. Poleg materialnega vidika, s katerim donacije popestrijo delovnik naših zaposlenih, smo veseli predvsem priznanja njihovega dela in prepoznave njihovega pomena in vloge v trenutni situaciji," menijo v Splošni bolnišnici Celje, kjer omenjene oddelke občasno 'pocrklja' tudi vodstvo bolnišnice.

Za nami je prelepa sončna novemberska nedelja. Mnogi naši sodelavci so jo preživeli v veliki skrbi za bolne na naših...

Objavil/a Splošna bolnišnica Celje dne Nedelja, 08. november 2020

Trenutno imajo štiri navadne covid bolnišnične oddelke in en oddelek za intenzivno obravnavo covid pacientov. Povsem ločeni covid del deluje tudi v urgentnem centru. Ker so ti oddelki oz. enote zaprti in je dostop nanje mogoč le preko posebnih filtrov, prehajanje zaposlenih med delovnim časom ni mogoče. Zato zaposleni na te oddelke prejemajo hrano iz bolnišnične kuhinje, pa tudi dodatno pijačo, saj zaradi dela v več plasteh osebne varovalne opreme potrebujejo več napitkov kot sicer.

"V bolnišnici se zelo zavedamo delovnih pogojev, v katerih delajo, zato poskrbimo tudi za njihovo ustrezno oskrbo," na naše vprašanje, če bi z ustreznimi pogoji za zdravstvene delavce na omenjenih oddelkih vodilni v bolnišnicah rešili tako, da javnosti sploh ne bi bilo potrebno posredovati, odgovorijo pri SB Celje.

Pred kratkim je zaokrožil zapis zdravstvenega delavca na covid oddelku v Ljubljani, kjer avtor opozarja na slabe razmere na svojem področju, ki so se s pandemijo le še poslabšale. To ni bil edini primer, saj se na spletnih omrežjih vrstijo opisi razmer, v kakršnih delajo zdravstveni delavci, in tudi pozivi pristojnim k spremembam. "Toliko nas cenite tam zgoraj, da si moramo najprej plačati parkirišče, ter nam v 12 urah date 3,5 evre za malico in mislite KAJ!?!? Da smo zadovoljni in veseli!? NE nismo!!" je avtor med drugim dodal v omenjenem zapisu. Vprašal se je še, ali se tako dela z nekom, ki se ga spoštuje, ter pristavil, da gre za nečloveške pogoje, nepošteno plačilo in neprimeren odnos do zdravstvenih delavcev.

covid-19 Izpoved Zdravje "Kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi, saj si že vse naredil ..."

Zato ne čudi, da pri SB Jesenice na isto vprašanje ponudijo malenkost drugačen odgovor na naše vprašanje: "Prepričani smo, da je naloga vodstva, da poskrbi za svoje zaposlene in jim pomaga v težkih situacijah. Iz omenjenega razloga je naše vodstvo že na začetku epidemije in ob ustanavljanju covid oddelkov veliko pozornost namenilo dodatnem motiviranju zaposlenih. Je pa res, da je javni zavod pri tem zelo omejen. Sedaj so nam donacije iz tega razloga res v veliko pomoč."

Komentarjev 5
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:34 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • Marcelko 10:10 21.november 2020.

    Ko virus zagleda masko, se kar razkroji, kajne. Le kako bodo vse to pojedli? Morda z očmi? No, morda bodo prostor pošpricali z Pipsom in pojedli te sendviče?! Kdo ve?! Ovčice, upam, da tudi spite z nagobčniki.